wykup mieszkania -rozwód bez podziału majątku

• Autor wątku Autor wątku ola111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Moje pytanie dotyczy wykupu mieszkania spółdzielczego:
Mieszkanie spółdzielcze jest na obojga małżonków - mąz jest gł. najemcą a żona członkiem spółdzielni od roku 1984. W roku 1998 został przeprowadzony rozwód bez podziału majątku i mąż dostał eksmisję do nikąd (sprawa za znęcanie sie), od tej pory nie mieszka w mieszkaniu i jest z niego wymeldowany, ja (żona) płacę wszystkie rachunki.
Chcę teraz zkorzystać z mozliwości wykupu mieszkania. Jak ma przeprowadzić formalności, czy konieczny jest podział majątku, czy mogę wykupić bez jego zgody.
Bardzo proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak mam się do tego zabrać i od czego zacząć.
Dziękuję i pozdrawiam.

Trzeba przeprowadzić podział majątku. W tej chwili oboje jesteście współuprawnieni do tego prawa. Innymi słowy, to mieszkanie jest wspólne, więc możecie je wykupić ale wspólnie.
Złóż wniosek do sądu rejonowego o podział majątku wspólnego. Jeżeli chcesz, aby sąd przyznał Ci to prawo, będziesz musiała najprawdopodobniej spłacić byłego męża.
Możecie też spróbować dogadać się poza sądem co do podziału majątku. Ale z tego co napisałaś wnioskuję, że jest to raczej niemożliwe.

Powrót