Wykup mieszkania służbowego

• Autor wątku Autor wątku figi1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

figi1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

jestem pracownikiem PNiG Nafta w Pile od grudnia 2003. W lipcu 2004 zostało mi przydzielone mieszkanie służbowe, które zamieniłem na większe w lutym 2005 wraz ze spłatą jego zadłużenia w kwocie 8tys. W umowie najmu jest zapis że mieszkanie jest przydzielone na czas pracy w Nafcie. Umowa o pracę jest przydzielona na czas nieokreślony. Zakład zarządzający moim blokiem jest spółką której 100% właścicielem jest firma w której pracuję, a ta z kolei jest pod kontrolą PGNiG - czyli spółką państwową. Chcę wykupić zajmowane przeze mnie mieszkanie -
czy mogę sie powoływać ustawę z 15 grudnia 2000 "o zasadach zbywania mieszkań będących własnością przedsiębiorstw państwooych.....itd " DzU nr4 z 2001 poz 24, w której jest zapis że przusługuje mi zniżka w kwocie 6% za każdy rok przepracowany w firmie i 3% za każdy rok wynajmowania lokalu?

czy te 3% będzie także obowiązywało w okresie kiedy wynajmowałem poprzedni lokal (pomiędzy 06.2004 a 02.2005)?

czy od kwoty wykupu mogę odliczć koszty spłaty zadłużenia?

z góry dziękuje za wszelkie rady

pozdrawiam

Jakub

Ponieważ sprawa nie jest jednoznaczna bo nie znamy szczegółów umowy i zasady przejęcia mieszkania zadłuzonego trudno jednoznacznie odpowiedzieć na w/w.
Radzę udać się do prawnika, który to wszystko sprawdzi.

Powrót