Wykup reszty udzialow domu

• Autor wątku Autor wątku emil7779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emil7779

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Mam problem z domem rodzinnym oraz polem ornym i lasami. Dom w wraz z przyleglymj terenach został mi przepisany okolo 2015 jako darowizna, na chwilę obecną 69/72 czesci posiadam ja a resztę czyli 3/72 mój wujek. Nie mieszka w domu od ponad 20lat, na stałe mieszka za granicą. W ostatnim czasie próbowałem sie z nim porozumieć by wykupić resztę jego udziałów w domu i itp. Ale nie chce sprzedać tylko bedzie to przepisywał na dzieci i itp. Ma 2 córki. Próby tłumaczenia ze takie cos to nie ma wogole sensu i itp na nic. Jak mógł bym to rozwiązać prawnie? Nie chce sytuacji gdy moj dom bedzie mial po czasie kilku wlascicieli a ja bede zablokowany by co kolwiek w nim zrobic.
Proszę o poradę jak to ugryźć. Mniemam ze bez sądu nic nie skuram.

Pozdrawiam.

emil7779 napisał:
Mniemam ze bez sądu nic nie skuram.
W przypadku braku zgody współwłaściciela pozostaje wnieść o zniesienie współwłasności. Jest jeszcze możliwość nabycia udziału we współwłasności przez zasiedzenie ale to wymagałoby wykazania samoistnego posiadania całości nieruchomości nieprzerwanego przez 30 lat ponieważ pozostaje Pan w złej wierze. Można doliczyć czas samoistnego posiadania przez poprzedników prawnych.

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jed o pytanie, jaki mogl by byx koszt samego postępowania? Koszt sądowe, prawnicze i itp. Chciałbym miec jakikolwiek obraz kosztów zanim sie za to zabiorę.

Opłata sądowa przy braku złożenia wraz z wnioskiem wspólnie uzgodnionego projektu zniesienia wynosi 1000 złotych. Jeżeli współwłaściciele nie będą zgodni co do kwoty to pojawi się także potrzeba opłacenia opinii biegłego z zakresu wyceny nieruchomości. Kwota jest zależna od nakładu pracy biegłego ale stawiam na kwotę od 1.000 do 2.000 złotych. Nie ma przymusu adwokacko-radcowskiego do takiej sprawy ale jeżeli decyduje się Pan na skorzystanie z takiej pomocy to kwota zależy m. in. od tego w jakim zakresie pomoc miałaby być udzielona - generalnie kwotę ustalana jest indywidualnie ponieważ przepisy stawek nie regulują.

A czy bardzo są skomplikowane procedury? Czy osoba moze sobie poradzić bez adwokata w takiej sprawie?

emil7779 napisał:
A czy bardzo są skomplikowane procedury? Czy osoba moze sobie poradzić bez adwokata w takiej sprawie?
Obiektywnie nie jest to szczególnie skomplikowane postępowanie. A to czy skorzystać z pomocy czy nie już każdy musi ocenić według siebie.

Powrót