wykupienie mieszkania adm

• Autor wątku Autor wątku Zuza27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuza27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Wraz z mężem i rodzicami mieszkamy i jesteśmy zameldowani w mieszkaniu należącym do adm, mój tata jest głównym najemca. Złożyliśmy wniosek o wykupienie tego mieszkania do urzędu miasta. Otrzymaliśmy zgodę na wykupienie oraz wycenę sporządzona przez rzeczoznawce. Bardzo chcemy wykupić to mieszkanie ale niestety nie możemy dostać kredytu z banku ponieważ ja jako córka nie jestem głównym najemca tylko tata. Ojciec również chciałby je wykupić ale z racji swego wieku (ponad 60lat) nie chce się pakować w kredyt. Moje pytanie jest następujące: Jak mogę wykupić to mieszkanie tzn czy jest możliwość aby stać się głównym najemca lokalu lub jakikolwiek inny sposób aby tato nie musiał widnieć na kredycie a żeby bank dal nam pieniądze na wykupienie tego mieszkania.
Proszę o szybka odpowiedź
Pozdrawiam
Zuza

Najmu nie można przepisać na inną osobę.

Niemniej jeśli jest to mieszkanie komunalne to gminy zazwyczaj stosują bonifikaty od ceny sprzedaży takiego lokalu.

Ponadto nie musisz brać kredytu hipotecznego, może być przecież zwykły kredyt gotówkowy i banku wtedy nie obchodzi na jaki cel chcesz przeznaczyć pożyczoną sumę.

Można wiedzieć o jaką kwotę wykupu chodzi?

Powrót