Wykupywanie aukcji na Allegro.

• Autor wątku Autor wątku Sportomaniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sportomaniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Chcialbym uzyskac od Panstwa pomoc w kwestii pewnego procederu, ktory ma miejsce juz od pol roku, Allegro kompletnie nie reaguje, jakiekolwiek ich odpowiedzi w tej sprawie sa mistrzowsko wymijajace.

Chodzi o wykupywanie towaru z moich, jak i tez innych sprzedawcow - aukcji. Na zasadzie takiej, ze w momencie wykupienia, aukcja zostaje zakonczona, a ja jestem zmuszony wystawic kolejna, co jak wiadomo, niesie ze soba kolejne koszta.

Jednorazowe wystawienie takiej aukcji to dla mnie koszt 20zl, aukcje wystawiam na okres 30 dni, a maksymalnie trwa ona dzien - dwa. Kradzione sa konta zwyklych userow i to wlasnie za pomoca ich kont wykupywane sa aukcje.

I teraz tak. Ja place 20 zl, ktora ma trwac 30 dni, a w rzeczywistosci trwa ona 2 dni (przy dobrym ukladzie). Na chlopski rozum, Allegro sprzedaje mi cos co nie jest pelno wartosciowe.

Oczywiscie pieniazki za prowizje sa mi zwracane, natomiast koszty wystawienia aukcji ich juz kompletnie nie interesuja, co dla mnie osobiscie jest jakims absurdem, bo z jakiej racji to ja mam odpowiadac za to, ze ktos sie wlamuje na konta od dobrego pol roku, a Allegro nie potrafi (moze nie chce) nic z tym zrobic ? Czemu to ja mam byc na tym stratny ?

Prosilbym o jakies wyjasnienie tej sprawy. Dodam rowniez, ze zglaszanie spraw na Policje przez poszkodowanych (w tym przypadku ludzie, ktorym sie wlamano na konta) koczy sie zawsze umorzeniem sprawy. Policja uznaje to za czyn nie szkodliwy, a Allegro jakims trafem nigdy nie jest w stanie dostarczyc wykazu logowan, IP etc. tlumaczac sie problemami technicznymi tego dnia.

Nie mam pojecia co moge w takiej sytuacji zrobic. I najwazniejsze, czy Allegro ma w ogole prawo egzekwowac ode mnie zaplaty za usluge (bo usluga w moim przypadku jest wystawienie aukcji), ktora jest nie kompletna i nie pelnowartosciowa ?

Pozdrawiam i licze na Wasze rady.

Zastanawia mnie wątek policji- mianowicie umorzenie sprawy.

powiedz mi na jakiej podstawie prawnej zgłaszano sprawy?

umarzano dochodzenie czy też po postawieniu zarzutów umarzano ze względu na znikomą szkodliwość społeczną ?

a z jakiego konta jest wykupowane junior czy zwykle ? jak junior to mozna jak pamietam zablokowanie przez takie konta kupowanie a zwykle mozna ustawic ze tylko osoby zweryfikowane moga kupowac

djiksik - Z tymi zweryfikowanymi (aukcje prywatne) to o ile wiem znieśli z rok temu.

Przed tego typu atakiem nie ma linii obrony, podobnie jak przed Doos (kilka milionów wejść na sekundę blokuje serwer) - paradoksalnie przeglądam kodeks karny ale wygląda na to że to wykroczenie z art 107 kw ale mogę się mylić bo nie do końca jestem pewny wypełnienia znamion, przy czym jeżeli to wykroczenie to sąd nie wyda nakazu dla policji aby allegro udostępniło swoje dane.

Kiedyś sprzedawałem konta RS i miałem kilkukrotnie taką samą sytuację... niestety nikt nic z tym nie robi a Allegro tylko pobiera kasę... a wystarczyło by jedno dodatkowe pole - maksymalna ilość sztuk możliwa do zakupienia przez jednego kupującego...

skoro sprzedajesz na wieksza skale,odzałuj 5 dych i idz do prawnika,allegro to..nawet nie wiem jak ich okreslic..wszystko maja gdzies ja tez mam z nimi problem ale innego typu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Coraz więcej jest negatywnych opinii o aledrogo. Dziwi, tez ich postawa nie tylko w tej ale wielu innych sprawach zgłaszanych przez użytkowników. Czas się chyba przesiąść na inny serwis swiastak, aukcje.fm, czy coś innego. Jeśli zrobi to duża ilość osób zadziała marketing wirusowy.

Powrót