wyłączenie internetu

• Autor wątku Autor wątku Chork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chork

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Ja tak z ciekawości- czy dostawca może wyłączyć mi internet z powodu niezapłaconej należności BEZ OSTRZEŻENIA?
Gdzieś czytałam, ze najpierw powinnam dostać pismo, z wezwaniem do zapłaty, a w biurze dostawcy mówią, ze nie muszą.
W umowie mam wprawdzie zapis o takiej możliwości, ale podobno umieszczanie go w umowie jest niezgodne z prawem, chociaż prawnik dostawcy oczywiście twierdzi co innego.
Wydaje mi się, że nie mają prawa, w końcu jeśli gdziekolwiek spóźnię się z opłatami, najpierw dostaje pismo z przypomnieniem, więc jak to jest?
Pozdrawiam mądrzejszych ode mnie
i czekam na odpowiedź

Zadne prawo nie nakazuje wysylac jakis ostrzezen/wezwan/informacji przed odlaczeniem.

Ile spóźniłeś się z opłatami? Bo wątpię, że po kilku dniach odcinają dostęp.

Regand napisał:
Zadne prawo nie nakazuje ...
W odniesieniu do pewnych mediów nakazuje:
Przepis prawny:
Prawo energetyczne
Art. 6b.
3. Przedsiębiorstwo energetyczne, któremu odbiorca zwleka z zapłatą za świadczone usługi lub za pobrane paliwo gazowe lub energię, powiadamia na piśmie odbiorcę paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła w gospodarstwie domowym o zamiarze wstrzymania dostarczania paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła, jeżeli odbiorca ten nie ureguluje zaległych i bieżących należności w okresie 14 dni od dnia otrzymania tego powiadomienia.

Oczywiście internet do takich nie należy.

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi
i pozdrawiam

Pytająca też przy okazji poznała. :cool:

Dla wyjaśnienia- kiedyś czytałam w internecie, że nie dość, że nie mają prawa wyłączyć bez uprzedzenia, to do tego jeszcze nie wolno takiego zastrzeżenia umieszczać w umowie.
Dostawca twierdzi, że mu wolno, więc się pytam,
tak na wszelki wypadek ;)

Chork napisał:
... kiedyś czytałam w internecie, ...
Powtórzę to kolejny raz do znudzenia. W zeszłym tygodniu czytałem w internecie, że jutro będzie koniec świata. Czym się więc przejmujesz:?:

Ok
już nie będę więcej powoływać się na internet
:D

Powrót