Wyłączenie pracownika w sprawie a konkubinat

• Autor wątku Autor wątku forummowicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forummowicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, może tutaj ktoś postara się odpowiedzieć na pytanie moje, które miałem na teście z postepowania administracyjnego w szkole. Czy pracownik podlega wykluczeniu w sprawie, jeżeli sprawa dotyczy jego konkubiny. Gdzieś czytałem, że Kodeks nie odnosi się bezpośrednio do konkubiny, lecz pracownik może zostać wykluczony ze sprawy jedynie na wniosek konkubiny.

Byłoby to trochę bez sensu gdyby tylko konkubina mogła złożyć taki wniosek. Przypadek konkubinatu to przypadek z art. 24 par. 3 kpa . Bezpośredni przełożony pracownika jest obowiązany na jego żądanie lub na żądanie strony albo z urzędu wyłączyć go od udziału w postępowaniu, jeżeli zostanie uprawdopodobnione istnienie okoliczności nie wymienionych w § 1, które mogą wywołać wątpliwość co do bezstronności pracownika.

No tak zgadza się, ale miałem napisać, że podlega wyłączeniu albo nie podlega. Więc z mocy prawa obligatoryjnie nie podlega wyłączeniu, a od strony fakultywnej w sytuacji na wniosek strony, pracownika lub z urzędu wtedy tak. Więc sam nie wiem, trochę zakręcone.

Jeśli miałeś odpowiedzi
a. podlega wył
b. nie podlega wył

to odp. jest że nie podlega. Słowo "podlega" wprost nawiązuje do art. 24 par. 1 kpa a w tym przepisie konkubinatu nie ma.

Właśnie tak samo zaznaczyłem, że nie podlega. Miejmy nadzieję, że dobrze. MImo wszystko dzięki za informację i szybką odpowiedź.

Powrót