Wyłączenie sędziego w tożsamych sprawach

• Autor wątku Autor wątku LukaszLaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszLaw

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Dzień dobry,

W drugiej instancji zapadło prawomocne postanowienie w sprawie zachowku z mojego powództwa. Było ono dla mnie niekorzystne. Takie samo powództwo złożył mój brat. Sąd pierwszej instancji uznał je w całości za zasadne mimo okazania przed stronę przeciwną mojego prawomocnego postanowienia (II instancji). Druga strona złożyła apelację. Odwołanie ma rozpatrywać skład trzy osobowy, w którym zasiądzie sędzia, który wydał postanowienie w mojej sprawie. Czy wtedy wniosek o wyłączenie tego sędziego będzie miał szansę powodzenia?
Oba powództwa są oparte o tą samą umową, która stanowi podstawę powództwa. Kluczowe jest rozstrzygnięcie czy umowa niepłatnego zniesienia współwłasności bez spłat i dopłat jest umową darowizny. W mojej postanowienie zapadło podczas pierwszej rozprawy a u mojego brata przeprowadzono trzy rozprawy, przesłuchano pięcioro świadków oraz dołączono inne dokumenty.

Pozdrawiam

Wniosek został złożony. Ma go rozpatrywać sędzia referent zasiadający w składzie orzekającym w sprawie zachowku. To budzi moje wątpliwości.

Wniosek został oddalony. Wniosek był rozpatrywany przez skład jednoosobowy przez sędziego referenta wyznaczonego do rozpatrywania sprawy o zachowek. Wydaje mi się to niewłaściwe ze względu na to, że inny sędzia w składzie decyduje o wykluczeniu kolegi z tego samego składu. To rodzi podejrzenia o brak bez stronniczości. Czy te zachowania stoją w sprzeczności z przepisami?

Powrót