wyłączenie z krus.zaległe składki do zus

• Autor wątku Autor wątku kaja87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
w 2004r otwarłem działalnosc; uprawa warzyw; i niepowiadomiłem tego w krus.W 2009r zlikwidowałem działalnosc gmina dała znac do krus ze miałem działalnosc. krus przysłal decyzje o wyłączeniu mnie z ubezpieczenia i jak decyzja sie uprawomocni przekaze sprawe do zus. Ja byłem w krus 2004r i muwiłem ze otwarłem działalnosc ; uprawa warzyw; oni mnie zrozumieli ze to są działy specjalne i nie musze tego zgłaszac w krus, oni teraz twierdza ze to była działalnosc gospodarcza i miałem obowiązek im zgłosic

Rozumiem,że masz wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Jeśli pracownik KRUS widział ten dokument, to nie wiem na jakiej podstawie twierdził że to nie jest działalność gospodarcza. Skoro stwierdził, że to dział specjalny, to dlaczego nie płaciłeś dodatkowo składki zdrowotnej z tytułu prowadzenia działów specjalnych. Dziwna sprawa, ale wszystko jest możliwe.
Trzeba było złożyć wtedy te dokumenty. Formalnie nie ma teraz żadnego śladu, że zgłaszałeś działalność.
Przepisy odnośnie prowadzenia działalności rolniczej przy jednoczesnym prowadzeniu działalności gospodarczej są jednoznaczne (podstawa prawna art. 5a ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników Dz.U. z 2008r. Nr 50, poz.291 z późn.zm.).
Masz zawsze prawo odwołać się od decyzji KRUS do sądu (zgodnie z pouczeniem na decyzji) i czekać na wyrok w tej sprawie.

Powodzenia

Powrót