wyłudzanie danych i pieniędzy przez znany portal

• Autor wątku Autor wątku 4567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
4

4567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sytuacja jest tak kuriozalna, że aż nie byłam pewna do jakiego działu ją przypisać. Sprzedałam kilka swoich ubrań za pomocą jednego z większych portali na literkę *** (nie wiem, czy mogę tutaj podawać pełną nazwę). Pieniądze ze sprzedaży trafiają do portfela na portalu z którego teoretycznie można je przelać na swoje konto bankowe... no właśnie- teoretycznie. Administracja portalu zablokowała mi dostęp do tych pieniędzy, żądając "weryfikacji moich danych" w postaci zdjęcia karty kredytowej, dowodu lub rachunków za opłaty komunalne. Stwierdziłam, że nie będę się z nimi szamotać i wysłałam zdjęcie rachunku za gaz, zasłaniając wszystkie dane poza moim imieniem, nazwiskiem i adresem (w końcu i tak te dane podawałam do wysyłki paczek).
Ale ale... to nie wystarczyło! Dostałam odpowiedź od jakiegoś moderatora, że moje dane się nie zgadzają z tym co oni mają w systemie, jednocześnie oni mi nie napiszą jakie to magiczne dane są w tym systemie i skąd się tam znalazły.
Parodia, nie dość że portal wyłudza dokumenty do których nawet banki nie mają dostępu to jeszcze nie pozwalają mi po prostu odzyskać mojej kasy.

Całą sprawę zapewne skomplikuje fakt, że siedziba operatora portalu mieści się na Litwie...

Jakieś pomysły, co z tym fantem zrobić?

***teraz już wiesz. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak. Pierwsza rada to taka że zanim skorzystamy z jakieś portalu powinniśmy się zapoznać z regulaminem i jeśli coś nam w nim nie pasuje nie przystępujemy. Proste. Teraz generalnie to oni mogą sobie zadać czego chcą a tobie pozostaje się na to zgodzić bądź iść do sądu.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

@lucas-7 ale regulamin nie ma nic do tego- napisałam przecież że główny problem zaczął się po chęci zweryfikowania.
Poza tym- czy regulamin jakiegoś portalu może być sprzeczny z prawem?

Na czym ta sprzeczność z prawem polega? Poza tym w Polsce mamy swobodę zawierania umów, więc strony mogą w zasadzie umówić się dowolnie. Jeżeli warunki danej firmy Ci nie odpowiadają, to nie zawierasz umowy.
Na tej stronie jest wyraźny zapis w regulaminie, że mogą żądać wskazanych przez Ciebie danych.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno za taki tytuł i podanie choćby litery na ktora zaczyna się nazwa sklepu, bądź opisanie które pozwala na identyfikację moga Ci grozić zarzuty o pomówienie. Dobrze że moderacja trochę zainterweniowała.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Forum prawne a oskarżacie mnie o pomówienia podczas gdy opisuję jedynie fakt i nikogo tym nie obrażam? Super, że się tak skupiacie na wymyśleniu zarzutów przeciwko mnie ale chyba nie tego dotyczy ten wątek i nie taki jest cel tego forum.

@cameleonix11 przeczytaj ze zrozumieniem, że te dane wysłałam.

Ostatnia edycja:
4567 napisał:
Forum prawne a oskarżacie mnie o pomówienia ...
Nie, chronimy Ciebie przed oskarżeniem o pomówienie ponieważ znacząca część Pytających nie ma kompletnie pojęcia, że popełnia takie przestępstwo.

4567
szczerze ? to gdzie to wyłudzenie ?
o bankach nie pisz, bo chyba też nie wiesz o czym mówisz ..

djmcmarco napisał:
4567
szczerze ? to gdzie to wyłudzenie ?
o bankach nie pisz, bo chyba też nie wiesz o czym mówisz ..

A jak inaczej nazwiesz fakt, że po wysłaniu danych które chcieli, administracja stwierdziła że "nie przeszłam weryfikacji" i pieniędzy nie odzyskam.

Może bardziej by pasowało- kradzież? Przywłaszczenie?

znasz definicję słowa wyłudzenie ?

kradzież lub przywłaszczenie ?
naprawdę w google można znaleść opisy w/w słówek

a Wy tutaj jesteście żeby komuś pomóc czy przekrzykiwać się, kto wysili się na większą złośliwość?

Ale skoro mam taki ubogi zasób słownictwa i wiedzy to może mnie oświecisz, jak Ty definiujesz sytuację kiedy ktoś bezpodstawnie przetrzymuje czyjeś pieniądze i nie zamierza ich zwrócić?

4567 napisał:
a Wy tutaj jesteście żeby komuś pomóc czy przekrzykiwać się, kto wysili się na większą złośliwość?

Kolega LeszsekS udzielił CI już odpowiedzi na Twoje pytania.

Zastosuj się do regulaminu serwisu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót