WYŁUDZANIE OPŁATY ZA NIECHCIANĄ USŁUGĘ

• Autor wątku Autor wątku jarekvvv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarekvvv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Miałem umowę na utrzymanie domeny internetowej w firmie NASK obowiązującą do końca listopada 06 i zgodnie z umową przedłużaną na kolejny roczny okres, jeżeli nie zostanie rozwiązana przed ukończeniem rocznego okresu rozliczeniowego.

W połowie listopada 06 (przed zakończeniem okresu rozliczeniowego) wysłałem listem zwykłym wniosek o rozwiązanie umowy. Pomimo tego na początku grudnia dostałem fakturę na kolejny rok. Jeszcze raz wysłałem wypowiedzenie tym razem faksem i otrzymałem od NASK informację, że aby przestali świadczyć swoją usługę muszę to im wysłać na firmowym formularzu (zapisu o obowiązku wysyłania czegokolwiek na firmowym formularzu nie ma w warunkach umowy). Dopiero wtedy przestali świadczyć swoją usługę ale nadal domagają się zapłaty za kolejny rok.
NASK nie przyznaje się do tego , że otrzymał rozwiązanie umowy listem zwykłym przed końcem okresu rozliczeniowego.

Mam w związku z tym następujące pytania:

1.
CZY JEZELI W UMOWIE JEST MOWA O MOŻLIWOŚCI ROZWIĄZANIA UMOWY W FORMIE PISEMNEJ (I NIE JEST OKRESLONE CZY LISTEM ZWYKŁYM CZY POLECONYM) TO NA KIM CIĄŻY OBOWIĄZEK UDOWODNIENIA ŻE WYPOWIEDZENIE ZOSTAŁO WYSŁANE I ODEBRANE (wysyłałem wypowiedzenie listem zwykłym) ?

2.
CZY NASK MA PRAWO DOMAGAĆ SIĘ WYSYŁANIA WNIOSKÓW NA FIRMOWYCH FORMULARZACH, MIMO ŻE NIE MA MOWY O TYM W UMOWIE?

3.
CZY NASK MA PRAWO POBIERAĆ OPŁATĘ ZA USŁUGĘ KTÓREJ ŚWIADCZENIA ZAPRZESTAŁ , ARGUMENTUJĄC ŻE ZGODNIE Z UMOWĄ OPŁATĘ POBIERA SIĘ ZA OKRESY ROCZNE ?

PROSIŁBYM, JEŚLI TO MOŻLIWE O PODANIE NAMIARÓW NA ODPOWIEDNIE ARTYKUŁY Z AKTÓW PRAWNYCH, KTÓRE ODPOWIADAJĄ NA MOJE PYTANIA.

Z góry dziękuję za pomoc

NIE KRZYCZ !!! (czyli nie pisz WIELKIMI literami)

1. Na Tobie ciąży ten obowiązek - nie jest to oczywiste?

2. A jest coś na temat firmowego formularza w regulaminie?

3. Sam przyznałeś, że "zgodnie z umową opłatę pobiera się za okresy roczne" - co w tym więc niejasnego? Sam sobie odpowiedziałeś ;-)

Mam nadzieję, że czegoś nie przeoczyłem - w razie wątpliwości pisz w tym temacie :-)

Powrót