WYłUDZENIA

• Autor wątku Autor wątku expigo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

expigo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Chciałbym sie dowiedziec ile za to grozi.mojego syna 19 latka zatrzymała Policja dzis tez weszli do mieszkania i je zrewidowali (nic nieznaleziono) nas dorosłych niebyło w domu Młodrzy syn (niepełnoletni) zadzwonił do jednego z nas i my zjechalismy do domu ale juz policji niebyło.Pojechalismy na komende i tylko dowiedzielismy sie tyle ze przy synu znaleziono narkotyki oraz ze złapano ICH (tez nieudzielono mi informacji kogo) w Banku na wyłudzaniu kredytów ze cała grupa była obserwowana od jakiegos czasu.Jaka kara grozi za takie przestepstwa.

art. 286 &1 KK - pozbawienie wolności od 6 miesięcy do lat 8 +grzywna +pokrycie kosztow postępowania +naprawienie szkody...

mozliwe że jest tutaj zbieg z art. 297 &1 KK

skoro policja ich obserwowała od jakiegoś czasu to mózliwe że wyłudzili kilka kredytów... a to powoduje ,ze wyrok moze być w górnych granicach zagrożenia karą...

ps. za narkotyki oczywiście kolejny zarzut...ale jest on zdecydowanie mniej istotny w stosunku do art. 286....

To trudno powiedzieć.
Powiedzmy oszustwo jest zagrożone karą od 6 miesięcy do lat 8 pozbawienia wolnosci.
Nie sposób sie jednak wypowiadać ile kara może wynosić, nie znając dokładnej kwalifikacji i rozmiarów działalności sprawcy.

Kara pozbawienia wolności w wymiarze do 2 lat może zostać przez sąd zawieszona.

A kto to ma wykonac jezeli syn pojdzie do wiezienia grzywna +pokrycie kosztow postępowania +naprawienie szkody... z czego on ma to zapłacic

Mam jeszcze jedno pytanie jak mu moge pomóc byłam na komiseriacje i pan komisarz powiedział ze w sumie to nic nie moge jest to przestepstwo gospodarcze i wynajecie adwokata dośc ze zapłace duzo pieniędzy to jemu i tak nie pomorze Czy to prawda czy moze mi ktos pomóc bo nie wiem co robic w tym przypadku wiem tylko tyle ze sprawa została oddana do prokuratury i ona zadecyduje co dalej . Syn został wypuszczony poniewaz wcześniej nie był karany .Czy moge wziąśc adwokata z urzedu ?????

1) dla postępowania jest pani tylko co najwyżej świadkiem ,nie może pani więc czegoś żądać czy chcieć..

2)czy syn mógłby wystąpić o adwokata z urzędu to nikt pani nie odpowie nie znając jego sytuacji...

3)biorąc pod uwagę okoliczności : posiadanie narkotyku (udowodnione), usiłowanie wyłudzenia kredytu (udowodnione-zatrzymani na gorąco..) adwokat ma niewielkie pole manewru i policjant dobrze doradził -po co płacić za adwokata z wyboru skoro niewiele on może zrobić...

4)biorąc pod uwagę fakt ,że Policja nie wystąpiła poprzez Prokuraturę do Sądu o tymczasowy areszt domniemuję ,że syn przyznał się do wszystkich stawianych mu zarzutów i wyjaśniał ,a te wyjaśnienia były na tyle dokładne i zgodne z wyjaśnieniami innych podejrzanych że nie nie było obawy matactwa, ukrywania bądź niszczenia ewentualnych dowodów....- i to było powodem jego wypuszczenia a nie to że nie był karany...

Przypuszczam ,że biorąc pod uwagę postawę syna w postępowaniu (przyznanie się do zarzutów, składane wyjaśnienia i wszystko co nazywane jest ogólnie jako współpraca z organami ścigania) wyrok będzie w zawieszeniu (acz wysoki....)+grzywna i zwrot kosztów postępowania i naprawienie szkody(o ile zaistniała)...

3)o narkotykach w rozmowie z policjantem nie było mowy najwazniejszym aktem sprawy jest przestestwo gospodarcze ( czyli )\wyłudzenie kredytu )-syn wraz z kolega został zatrzymany w banku przez policje -nie wiem czy sie przyznał do tego co robił wiem ze znaleziono przy nim fałszywe zaswiadczenie .Myslałam że wynajecie adwokata w tym przypadku by sie przydało.
4)Syn i jego kolega zostali wypuszczony po 48 godzinach , policjant powiedział mi to co napisałam wcześniej """"został wypuszczony poniewaz wcześniej nie był karany"""" ale tez powiedział ze sprawa jest powazna ( ze beda prowadzone jeszcze badania charakteru pisma ,ze sa zbierane dowody czy nie było wyłudzan wiecej ( zaswiadczenie było wystawione na kolege syna --to on miał wziasc kredyt ) .W moim domu nie znaleziono podczas rewizji zadnych pieczatek ani dokumentów fałszywych Policjant tez powiedział ze moge sie zgłosic za dwa miesiacei on mi powie jaki jest obrót sprawy

1) syn jest pełnoletni sam odpowiada za swoje czyny... na dobrą sprawę policjant nie musiał nic państwu mówić ,a to że jest pani matka akurat w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia... dyżurny mógł (powinien) poinformować ,że syn jest w zatrzymany i do dyspozycji jakiej jednostki Policji czy Prokuratury - i tyle ! Nie powinien nawet mówić powodu zatrzymania...

2)wczesniejsza karalność czy niekaralnosc ma się nijak do powodów wystąpienia o tymczasowe aresztowanie,nie wiem dlaczego policjant uzył takiego argumentu ,najwidoczniej nie chciał pani mówić wszystkiego...

3)posiadanie przy sobie podrobionego zaświadczenia o zatrudnieniu i zarobkach bynajmniej nie wpływa na korzyść syna...

4)powołanie bieglych pozwoli ustalić kto podrabiał dane zaświadczenie(a), ale przy okazji zwiększy koszty postępowania za co w konsekwencji na koniec zapłacą oskarżeni.

Czyli jednym słowem ja nic nie moge mu pomóc ,tylko musze czekac na obrót sprawy A on odpowie wraz z kolega za to co robili .Ostatnie moje pytanie na dziś brzmi czy koszt sprawy oraz kary pienieżne jakie beda nałozone( kolegium) jesli nie beda spłacane przez syna __czy ja jako matka bede musiała je kryc

Nie będzie Pani musiała.
Markiz-a mnie się jednak wydaję,że uprzednia karalność ma duży wpływ na to,czy T.A jest stosowany,czy nie...

[cytat="OCEANIA"]Markiz-a mnie się jednak wydaję,że uprzednia karalność ma duży wpływ na to,czy T.A jest stosowany,czy nie...[/cytat] moze ci cię wydawać...- KPK stanowi inaczej....- vide art. 258 KPK

To w teorii,ale w praktyce wiemy,że wygląda to wszystko inaczej.Nie zaprzeczaj,że osoba wcześniej karana,ma takie same szanse odpowiadać z wolnej stopy,jak niekarana.

[cytat="OCEANIA"]To w teorii,ale w praktyce wiemy,że wygląda to wszystko inaczej.Nie zaprzeczaj,że osoba wcześniej karana,ma takie same szanse odpowiadać z wolnej stopy,jak niekarana.[/cytat]

Najważnieszje przy rozważeniu wnioskowania o tymczasowe aresztowanie ma sam rodzaj przestępstwa. W przypadku zarzutu np o zabójstwo czy o napad rabunkowy z użyciem broni taki wniosek jest praktycznie więcej niż pewien.
Na drugim końcu mamy np jazdę po pijaku - człowiek mógł już być za coś takiego karany (często nawet wielokrotnie), a to bynajmniej nie oznacza że wniosek o areszt jest niezbędny. Co więcej - tymczasowe aresztowanie w przypadku takich spraw jest dość rzadkie.
Ważnym jest też ilość przestępstw jakich podejrzany się dopuścił, oraz wartość strat jakie nimi wyrządził.

Co do szans osoby karanej wcześniej i niekaranej na otrzymanie aresztu, to szanse te są porownywalne. Wcześniejsza karalność ma zasadnicze znaczenie przy orzekaniu o wyroku, a nie przy stosowaniu aresztowania, kiedy to bardzo często nie jest znana pelna wcześniejsza karalność "klienta".

Oceania - mylisz dwie rzeczy podstawy do TA z faktem że osoba wcześniej karana ma najczesciej jakies zawiasy... a kolejny wyrok mógłby je odwiesić co pociągnęłoby za sobą wysokie zagrozenie karą + obawaukrywania się, a to jest już przesłanka do TA....

Wszystko wysnułam na podstawie tego co dzieje się w sprawie partnera.Ktoś tłumaczył mi całą sytuację w ten sposób,iż pomimo tego,że przyznał się do zarzucanych Mu czynów itp,itd,TA nie jest uchylany z uwagi na wcześniejsze konflikty z prawem.Teraz już nic nie rozumiem :(

[cytat:1pj37qnr]
TA nie jest uchylany z uwagi na wcześniejsze konflikty z prawem
[/cytat:1pj37qnr]

W tym wypadku wcześniejsza karalność nie ma znaczenia

Ok,to o co chodzi?Matactwo wykluczone,przyznaje się do wszystkich zarzutów,więc?Wybaczcie,nie rozumiem.I chyba na dodatek,odbiegamy od tematu...

mam takie pytanie
wzielam dwie pozyczki znajomej w pewnej firmie.obowiazywala u nas umowa ustna ale jedna ta nie wywiazala sie i ja musialam splacic caly dlug, bylo to prawie 4 tys!!dla mnie kwota ogromna!!
po tym spisalam z nia umowe ze te pozyczki byly wziete na nia i ze zobowiazuje sie je splacic.chyba bledem bylo to , ze nie podalam tam terminu splaty dlugu.na sad chyba mnie nie stac a poza tym ciagnie sie to latami.co moge zrobic??pomocy...!

Powrót