Wyłudzenie kredytu

• Autor wątku Autor wątku wojtek11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Zaistniała u mnie w rodzinie sytuacja, którą trudno wytłumaczyć. Od początku... Moja siostra od 4 lat jest w związku z pewnym chłopakiem, który pracuje w 2 firmach zajmujących się pożyczkami i na taksówce. Ostatnio zainteresował mnie pożyczkami. Mówił, że można z tego dostać spory procent. Chciał mnie w to wmanewrować. Myślałem, że chce się ze mną zakumplować. Pożyczyłem mu 800 zł i miałem z tego dostać 350. Dodatkowo powiedział, że jak nie wprowadzi na rynek 20000zł to nie dostanie premii, która wynosi 2500zł od szefa. Chciał abym ja wziął kredyt na 2500 zł i wtedy przekroczy limit a po chwili powie ze odstąpiłem od decyzji, a ja dostanę 200 zł z jego premii. Przekazałem mu ksero dowodu osobistego, kopię umowy o pracę i historię konta z zeszłego miesiąca. Okazało się jednak, że jest hazardzistą (co się okazuje siostra o tym wiedziała ale trzymała to w tajemnicy). Dziś dzwoniono do mnie z dwóch firm pożyczkowych, a jego komórka milczy. Nie zorientowałem się jeszcze na jaką kwotę mnie zadłużył (jutro to ustalę). Moje pytanie brzmi. Co w takim przypadku zrobić ? Zastrzec dowód, by nie mógł brać na mnie więcej pożyczek ? Po jakimś czasie wraca do siostry (okazuje się, że już kilka razy tak robił). Czy mogę jeszcze odstąpić od pożyczek ? Nie składałem żadnych podpisów. W jednej firmie z której do mnie dzwonili on pracował. W drugiej nie. Jakim cudem mógł wziąć na mnie pożyczkę ? Nabrał kredytów nie tylko na mnie. Chciałbym wiedzieć jakie jest najrozsądniejsze zachowanie w takiej sytuacji.

wojtek11 napisał:
Nie składałem żadnych podpisów.
Więc to nie twoje zobowiązania. Nie mniej jednak będziesz się z sytuacji musiał na policji wytłumaczyć

Natychmiast zawiadom organa ścigania (najlepiej bezpośrednio prokuraturę) o przestępstwie.

Powrót