Wyłudzenie kredytu

• Autor wątku Autor wątku bioton1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bioton1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Mam taki problem. Ktoś włamał sie na mój komputer i wykradł moje dane. Wziął chwilówke na moje dane. Tylko, że pozyczka została wypłacona nie na obce konto tylko na moje, o którym szczerze powiedziawszy zapomniałem bo było darmowe i nie generowało żadnych opłat. Zastrzegłem dowód, sprawa zgłoszona na Policji. Dzwoniłem do pożyczkodawcy i nie mam jak potwierdzić że to nie ja wziąłem bo pieniądze przyszły na moje konto a potem dopiero gdzies dalej...

Żebym zrozumiał ; ktoś się włamał na Pana komputer, korzystając z dostępnych tam danych wziął chwilówkę i przelał środki na Pana konto. Zgadza się ?
W jaki sposób środki z Pana konta zostały przelane dalej ? Obecnie niemal każda transakcja wymaga autoryzacji kodem sms - telefon też Panu ukradziono ?

Ostatnia edycja:
Zapewne taka będzie linia obrony w sądzie. Jeszcze zapomniał o weryfikacji klienta.

Przecież to jak przelew wychodzący się robi to wymaga to autoryzacji.

To było stare konto, o którym zapomniałem i nie było używane . został zmieniony nr telefonu . A przelew wykonany na konto zagraniczne .

Opisana przez Pana sytuacja nie jest spójna dla mnie.

Nie rozumiem jak przelano pieniądze , jak zmieniono numer telefonu.

Jeśli uważa Pan że dokonano nieautoryzowanego dostępu do systemu komputerowego rozumiem, że zawiadomiono policję ?
Jeśli tak to organy ścigania dokonają wiążących ustaleń w sprawie.

Tyle w sprawie.

Taki numer mógłby chyba zrobić tylko pracownik banku w którym był prowadzony rachunek.
Ale to przede wszystkim sprawa karna. Na słowo nikt nie uwierzy.
Bez odnalezienia sprawcy nic się nie da zrobić.

Powrót