Wyłudzenie pieniędzy [Oszukana]

• Autor wątku Autor wątku LincolnSaint
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LincolnSaint

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam poważny problem.

Moja najlepsza koleżanka wyłudziła podstępnie ode mnie 15 tyś. PLN.
Zaproponowała mi korzystne ulokowanie pieniędzy na korzystny procent (na 3 miesiące). Zapewniała, że inwestycja będzie pewna. Ona sama z tego korzystała. Miałam potwierdzenie wziętych przez nią pieniędzy (spisaliśmy umowę). Gdy miałam otrzymać pieniądze w ustalonym terminie zaczęła mnie unikać. W domu nie mogłam jej zastać, nie odbierała telefonów...

Sprawę skierowałam do sądu (wydział cywilny). Wyrok odbył się zaocznie, ponieważ w sądzie oskarżona się nie zgłosiła. Zasądzono zwrot pieniędzy wraz z odsetkami. Komornik miał przeprowadzić egzekucje. Przy mojej pomocy komornicza zajęła nieruchomość w mieszkaniu dłużniczki (w obecności jej męża). Według wyceny rzeczoznawcy, rzeczy te (komputer, TV, itp.) nie przedstawiały wartości przewyższającej sumy kosztów egzekucyjnych. Nic nie odzyskałam. Na komorniczkę szkoda słów... Ja sama miałam wskazać majątek dłużniczki!

Obawiając się o swoje pieniądze podpisałam umowę z firmą windykacyjną, a sprawę skierowałam do prokuratury. W toku postępowania ustalono, że dłużniczka nie przebywa pod danym adresem i miejsce jej pobytu jest nieznane. Prawdopodobnie przebywa za granicą. Dlatego prokuratura zawiesiła dochodzenie. Firma windykacyjna również odmówiła współpracy gdyż nie pracują za granicą.

Wiem, że oszukała nie tylko mnie lecz wiele osób. Nie wiem co mam dalej robić aby odzyskać pieniądze.

LincolnSaint napisał:
komornicza zajęła nieruchomość w mieszkaniu dłużniczki
co ten zwrot oznacza, że nieruchomość stanowiła własność Pani dłużniczki ?

jeśli była to własność/współwłasność dłużniczki, to proszę pisać do sądu skargę na czynności komornika, bowiem z tej nieruchomości można ściągnąć wymagalną sumę.

Co do zawieszenia dochodzenia, to może Pani spróbować napisać zażalenie i powołać , że proceder ten ma szerszą skalę i tu by się przydało podać parę nazwisk.
--
dementii

Chodziło mi o przedmioty znajdujące się w mieszkaniu.
Mieszkanie nie było jej własnością.

Gdzie mogę złożyć to zażalenie?

Ostatnia edycja:
Na postanowienie prokuratora przysługuje zażalenie do sądu właściwego do rozpoznania sprawy, przy czym jak znam życie pewnie już upłynęło 7 dni od daty ogłoszenia postanowienia, a jeżeli ustawa nakazuje doręczenie postanowienia – od daty doręczenia.
--
dementii

LincolnSaint napisał:
... Ja sama miałam wskazać majątek dłużniczki!

Nie wiem co mam dalej robić aby odzyskać pieniądze.
To pierwsze zdanie - jest odpowiedzią na drugie.

I na dodatek komornika miał racje, bo to wierzyciel musi wskazac, z jakiego majatku dłuznika ma prowadzic egzekucję.

>Co do zawieszenia dochodzenia, to może Pani spróbować napisać zażalenie i powołać , że proceder ten ma szerszą skalę i tu by się przydało podać parę nazwisk.

A co to da? Nagle koleżanka się znajdzie? ;)

MMPM napisał:
A co to da? Nagle koleżanka się znajdzie? ;)
hmm Pani pytała co może zrobić więc odpowiedziałem. A co to da..hmm pewnie tyle jakby na stanowisku głowy państwa zmienić lecha na jarosława:)
--
dementii

MMPM napisał:
>Co do zawieszenia dochodzenia, to może Pani spróbować napisać zażalenie i powołać , że proceder ten ma szerszą skalę i tu by się przydało podać parę nazwisk.

A co to da? Nagle koleżanka się znajdzie?

może to da ,że w wyniku zażalenia prokurator nie dopatrzy się przestępstwa ,a tylko niewykonanie umowy cywilnoprawnej i umorzy postępowanie... ;):D

Więc co mam zrobić żeby odzyskać pieniądze... :(
A czy możliwe jest wydanie Europejskiego Nakazu Aresztowania oszustki?

Co ustalił mój syn, to jej dzieci przebywają w Wielkiej Brytanii, więc pewni i ona tam mieszka. Jak mogę ją "namierzyć"? Pewnie pracuje na czarno więc nigdzie nie jest zarejestrowana ale jak by była to gdzie mam się zgłosić żeby powiedzieli mi gdzie pracuje?

Już nie wiem co mam robić...

Więc co mam zrobić żeby odzyskać pieniądze... :(

Czy możliwe jest wydanie Europejskiego Nakazu Aresztowania oszustki? A może jest coś podobnego w UE?

Co ustalił mój syn, to jej dzieci przebywają w Wielkiej Brytanii, więc pewnie i ona tam mieszka. Jak mogę ją "namierzyć"? Pracuje na czarno więc nigdzie nie jest zarejestrowana, ale jak by była, to gdzie mam się zgłosić żeby powiedzieli mi gdzie pracuje?

Jeszcze jedno pytanie:
Jak jest z publikowaniem danych osobowych w Internecie? Chciałam napisać na forach internetowych w Anglii i w Polsce, że poszukuje koleżanki-oszustki i wyznaczyć nagrodę za wskazanie miejsca jej pobytu. Myślałam też nad serwisem gdzie są filmy wideo Y***T*** i tam też zamieścić film-ogłoszenie. Dużo osób przegląda ten portal i może ktoś by mi pomógł z ustaleniem jej miejsca pobytu. Co o tym sądzicie?

Już nie wiem co mam robić.

Powrót