Wyłudzenie poświadczenie nieprawdy????

• Autor wątku Autor wątku walder13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

walder13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam sprawę z zusem, chodzi o rentę rodzinną. Najważniejszą kwestią w tej sprawie jest to od kiedy jestem studentem 5 roku. 15 września poszedłem do dziekanatu poprosiłem o zaświadczenie do zusu że studiuję z podaniem roku studiów. Pan w dziekanacie spytał się czy mam rozliczony indeks. Odpowiedziałem że nie, gdyż byłem na wymianie studenckiej Erazmus. Na moim wydziale jest normalne że uczelnia nie zalicza normalnie tego okresu, tylko przedłuża się sesję o rok i się zalicza zaległem przedmioty. Normalnym też jest iż po powrocie człowiek staje się automatycznie studentem następnego roku bez potrzeby pisania podań, rozliczania indeku i ma się na to cały rok. Pan w dziekanacie wystawił mi takie zaświadczenie, następnie przedstawiłem je w sądzie. Sąd chyba do końca nie zrozumiał dlaczego pokazuje zaświadczenie a nie indeks więc postanowił wysłać zapytanie na mój wydział od kiedy dokładnie jestem studentem 5 roku. Ja postanowiłem się także dokładnie dowiedzieć. Tym razem pani w dziekanacie, która ma większy staż od wspomnianego pana powiedziała że studentem następnego roku jest się od 1 października. Zastanawiam się co na to powie sąd??????? jak otrzyma taką informację??? Czy taki czyn wypełnia znamiona 272 kk?? Nie zrobiłem żadnego podstępu, bym musiał podstępnie wpłynąć na pana w dziekanacie że w dniu 15 września był już październik aby otrzymać takie zaświadczenie.
Co do egzaminów to chciałbym wspomnieć że zaliczyłem tam wszystkie przedmioty otrzymałem ponad 60 punktów ECTS co jest wymagane przez regulamin mojej uczelni do zaliczenia roku. Tylko że pieczątki w indeksie dostanę jak zaliczę w praktyce 2 lata w rok. Powiedzcie co o tym myśleć?? Martwię się tą sprawą tym bardziej ze kolega ciągle mnie straszy.

Powrót