K
Krzysiekeg
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Witam. Sprawa polega na tym, iż chciałam kupić samochód od znajomych. Według nich samochód był w stanie idealnym po przeglądzie, okazało się, że wartość napraw prawie przekroczyła by wartość samochodu. W tej o to sytuacji zgłosiłam się do właścicieli z informacją, że oddam im samochód, a oni żeby oddali pierwszą ratę za samochód w kwocie 700zł. (wartość samochodu wg. właścicieli to 5000). Dzwoniąc do nich powiedziałam, że samochód zaprowadzę pod dom o wskazanej godzinie, właściciel nie odbierał telefonu, więc samochód zostawiłam w miejscu skąd go pierwotnie wzięłam (spod domu moich rodziców, gdzie został przyprowadzony przez córkę właścicieli), o fakcie tym poinformowałam właściciela przez telefon. Przez długi czas nie zabrał samochodu, więc ponownie zadzwoniłam z informacją kiedy możemy zaprowadzić auto w wyznaczone miejsce i odebrać przekazane wcześniej 700zł. Pan ze zdziwieniem odebrał telefon i stwierdził, że pierwsze słyszy że chcemy oddać samochód i żadnych pieniędzy od nas nie otrzymał. We wrześniu złożyłam zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa-brak zwrotu 700zł mimo wcześniejszych próśb do właściciela o zwrot pieniędzy. W dniu dzisiejszym otrzymałam przedsądowe wezwanie do zapłaty z informacją o zwrot 500zł za najem samochodu, gdzie rozmowy były na temat kupna, a nie najmu. Problem jest również w tym, że nie mamy żadnej umowy na temat kupna samochodu, lecz tylko sms z informacją, że było to kupno. Nie mamy również potwierdzenia wpłacenia 700zł dla właściciela poprzez jego córkę. Proszę o pomoc.