Wymeldowanie a zmina dowodu

• Autor wątku Autor wątku Tosia44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tosia44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
W jakim czasie osoba wymeldowana administracyjnie, musi/powinna zmienić dowód osobisty? Na jakiej podstawie? Co grozi za niezmienienie dowodu i w konsekwencji co za posługiwanie się dowodem z wpisanym nieaktualnego adresu zameldowania?
Podobno od przyszłego roku w dowodach nie będzie już tej informacji. Ale jeszcze zostało kilka miesięcy aktualnie obowiązujących przepisów.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Czy to jest tak trudna sprawa, że nikt nie potrafi mi powiedzieć?

Dla mnie to bardzo ważne. Nie wiem co robić.

Przypominam się jeszcze raz.
W jakim czasie osoba wymeldowana administracyjnie, musi/powinna zmienić dowód osobisty? Na jakiej podstawie? Co grozi za niezmienienie dowodu i w konsekwencji co za posługiwanie się dowodem z wpisanym nieaktualnego adresu zameldowania?

Po wymeldowaniu nie mam żadnego zameldowania. Wynajmuję pokój, ale zameldować mnie tam nie chcą nawet czasowo. Teraz nasunęło mi się jeszcze kilka pytań.
Czy w zakładzie pracy muszę poinformować, że jestem bez meldunku?
Co z bankiem? Tam też jest podany adres, którego już nie mam.
Do tego dochodzi US. Skoro nie mam meldunku, to jak się rozliczać? Przecież z pracy zaliczkę na podatek przesyłają na adres urzędu pod który faktycznie już nie należę.
Co z prawem jazdy? A przy tym, co z ubezpieczycielem samochodu?
Gdzie jeszcze ma znaczenie, że jestem bez zameldowania?

Bardzo proszę pomóżcie mi.

Temat do forum prawa administracyjnego (ustawa o ewidencji ludności i d.o.). Podobne pytania przewijają się co kilka wątków. Poszukaj, albo poczekaj na poradę "w pigułce" (może komuś będzie się chciało dokładnie odpowiedzieć).

40
1. Posiadacz dowodu osobistego ma obowiązek wymienić ten dokument w razie:

1) zmiany danych, które zamieszcza się w dowodzie osobistym;

2) uszkodzenia dowodu osobistego lub zaistnienia innej okoliczności utrudniającej ustalenie tożsamości osoby;

3) upływu terminu ważności dowodu osobistego.
2. O wymianę dowodu osobistego należy wystąpić:

1) w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 - w terminie do 14 dni od dnia doręczenia osobie obowiązanej do posiadania dowodu osobistego ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzających zmianę danych albo od dnia sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska, a w przypadku małżeństwa zawartego przed konsulem lub organem zagranicznym - od dnia doręczenia odpisu aktu małżeństwa;

2) w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 2 - niezwłocznie;

3) w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - nie później niż na 30 dni przed upływem terminu ważności dokumentu.

3. W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, wynosi 3 miesiące.

2. O wymianę dowodu osobistego należy wystąpić:

1) w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 - w terminie do 14 dni od dnia doręczenia osobie obowiązanej do posiadania dowodu osobistego ostatecznej decyzji administracyjnej lub prawomocnego orzeczenia sądu stwierdzających zmianę danych albo od dnia sporządzenia aktu małżeństwa stwierdzającego zmianę nazwiska, a w przypadku małżeństwa zawartego przed konsulem lub organem zagranicznym - od dnia doręczenia odpisu aktu małżeństwa;

2) w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 2 - niezwłocznie;

3) w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 - nie później niż na 30 dni przed upływem terminu ważności dokumentu.

3. W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, wynosi 3 miesiące.
41 [/COLOR][/I]

55
Kto:

1) uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego,

2) zatrzymuje cudzy dowód osobisty,

3) nie zwraca dowodu osobistego w razie utraty obywatelstwa polskiego,

4) nie zawiadamia o znalezieniu dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 2,

5) nie zwraca znalezionego dowodu osobistego w przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 3,

podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca albo karze grzywny
.

Dzięki Markiz.
Będę wdzięczna jeśli ktoś potrafi mi odpowiedzieć na drugą część moich pytań, czyli:

Czy w zakładzie pracy muszę poinformować, że jestem bez meldunku?
Co z bankiem? Tam też jest podany adres, którego już nie mam.
Do tego dochodzi US. Skoro nie mam meldunku, to jak się rozliczać? Przecież z pracy zaliczkę na podatek przesyłają na adres urzędu pod który faktycznie już nie należę.
Co z prawem jazdy? A przy tym, co z ubezpieczycielem samochodu?
Gdzie jeszcze ma znaczenie, że jestem bez zameldowania?

Powrót