wymeldowanie administracyjne - zakup mieszkania z lokatorem w trakcie wymeldowywania

• Autor wątku Autor wątku Antysztuka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antysztuka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej, mam pytanie, na ktore w calym internecie wlasciwie nie znalazlam odpowiedzi, moze tutaj mi sie uda ;)

Przedstawie pokrotce sytuacje:
mam zamiar kupic mieszkanie (na razie mam tylko umowe rezerwacyjna), w ktorym jest zameldowana osoba (okazalo sie to dopiero przy zalatwianiu dokumentow urzedowych przez wlasciciela w celu przystapienia do umowy sprzedazy) - wstepnie byla mowa, ze stan meldunkowy wynosi zero. Pani zameldowana tamze nie mieszka juz od paru dobrych lat, nie ma zadnych praw do mieszkania, ktore od lat dwoch stoi calkowicie puste.
Wlasciciel od razu zlozyl wniosek o wymeldowanie w drodze administracyjnej (nie zna miejsca aktualnego pobytu), i raczej nie widac przeszkod by tak sie stalo, jednak mam tu pewne watpliwosci:
czy istnieja jakies okolicznosci, w ktorych taka osoba moglaby robic "problemy" (np przedluzajac ta procedure w nieskonczonosc lub cokolwiek innego), ludzie sa rozni, tym bardziej ze nic o tej osobie nie wiem.
I czy istnieja jakiekolwiek okolicznosci, gdy taka osoba nawet nie z wlasnej zlej woli w jakikolwiek sposob opoznia lub uniemozliwia taka procedure. Jedyne co mi przychodzi do glowy, to taki przyklad dla zobrazowania (absolutnie nie wiem czy cos takiego moze miec miejsce, to tylko moja wyobraznia): pani znajduje sie w jakims osrodku opieki spolecznej czy innym, dochodzi do sytuacji, ze musi zostac stamtad wypisana (np rodzina przestaje za to placic, czy oplata zostala podwyzszona) i nie ma miejsca gdzie moglaby sie "podziac". Czy wtedy nie zostaje automatycznie, czy tez decyzja/wyrokiem jakiegos organu umieszczona w miejscu zameldowania?

Dodam jeszcze, ze nie moge czekac z zakupem mieszkania pol roku czy nawet wiecej do czasu rozwiazania tej sytuacji, wiec musialabym to zrobic z trakcie tej procedury i po prostu nie chcialabym na siebie sciagac nie swoich problemow.

Jesli ktos z Was ma wiedze w tym temacie, bardzo prosze o rozwianie albo potwierdzenie moich watpliwosci, bede bardzo wdzieczna, ewentualnie nakierowanie do kogo moglabym sie z takimi pytaniami zglosic - tez bede wdzieczna :)

(Przeraszam za brak polskich znakow).

Bardzo dziekuje i wnikliwiej poszperam:)

Powrót