Wymeldowanie ex-partnerki na pobyt stały

• Autor wątku Autor wątku Abcdefgh12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abcdefgh12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
chciałbym spytać czy mogę sam, bez obecności byłej partnerki wymeldować ją z mojego mieszkania? Nie byłem z nią w żadnym oficjalnym związku i nie jest ona współwłaścicielem mieszkania, ani nie ma udziału w spłacie kredytu. Sama zabrała 90% swoich najważniejszych rzeczy 3 sierpnia i od 4 sierpnia nigdy więcej się tu nie pojawiła. 5 sierpnia wymeldowałem ją z wspólnoty mieszkaniowej z podaniem daty na stan faktyczny od 1 sierpnia. 1 sierpnia przestała tu mieszkać, bo razem pojechaliśmy na urlop do jej rodzinnych stron. Interesuje mnie czy mogę po prostu udać się do odpowiedniego Urzędu, podać jej aktualny adres (jej wcześniejszy adres domu rodzinnego, gdzie z resztą wróciła) i jej podstawowe dane z pominięciem nr PESEL i ją wymeldować? Nie chciałbym, żeby tu wracała i próbowała sobie rościć jakiekolwiek prawa.

Dodatkowo chciałbym się zorientować co z tymi rzeczami, które tu zostawiła? Czy mam jakiś prawny obowiązek je zwrócić?
Proszę o odpowiedź i przepraszam jeśli ponawiam już kiedyś poruszany temat.
Pozdrawiam

Może Pan złożyć w wydziale urzędu gminy lub miasta zajmującym się ewidencją ludności wniosek o wszczęcie postępowania o wymeldowanie.

Powrót