wymeldowanie proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku rob21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam taki problem otórz jakiś czas temu zmarła moja mama która gospodarstwo które miała przepiała na brata.Mój ojczym ma prawo wieczystego zamieszkania w domu mojej mamy tylko że nie ma tam stałego meldunku a brat nie chce go tam zameldować , co zrobić aby brata zmusić aby go tam zameldował czy można to zrobić bez jego zgody

Czy prawo "wieczystego zamieszkania" wynika z jakiegoś dokumentu, np. aktu notarialnego?

Tak tato ma jakiś dokument na to że może korzystać z częsci zabudowań oraz domu.I myśle że jest to dokument od notariusza.

Być może jest to służebność osobista. Proszę odszukać dokument.

Postaram się to odszukać ,niestety odezwę się dopiero jutro.Dziękuję za pomoc.Dam znać co to jest za dokument.

Witam! Skontaktowałem się z ojcem. Dokument, który posiada to akt notarialny podpisany przez mojego brata oraz mamę. W jednym z paragrafów zapisane jest, to co Pan mówił, czyli, że ojczym i zmarła mama mają zagwarantowaną służebność osobistą w budynku głównym (domu)oraz w budynkach gospodarczych. Brat kategorycznie odmówił zameldowania ojca; pani w urzędzie gminy twierdzi, że dokument ten jest niewystarczający i konieczna jest zgoda właściciela domu. Jak tę sprawę rozwiązać, bo ojciec nie jest nigdzie zameldowany. Proszę o pomoc.

Jak nie wprost to z innej strony : proszę zgłosić w um, że właściciel mieszkania nie dokonał obowiązku meldunkowego.
Art. 29 ust. 1 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych wyraźnie zaznacza, że właściciel lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu jest obowiązany potwierdzić fakt pobytu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający ponad 3 miesiące w tym lokalu. Potwierdzenia faktu pobytu osoby w lokalu dokonuje się na formularzu meldunkowym w formie czytelnego podpisu z oznaczeniem daty jego złożenia.
Art. 29 ust. 2 w/w ustawy : osoby wymienione w ust. 1 są obowiązane do zawiadamiania właściwego organu gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach (pomieszczeniach) oraz o opuszczeniu przez nią tego lokalu (pomieszczenia), jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku meldunkowego.

Jeżeli w dalszym ciągu ojciec nie może otrzymać meldunku "z winy" właściciela, to urząd miasta powinien zastosować zapisy kodeksu wykroczeń czyli :
Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
§ 2. Kto, będąc do tego obowiązany, nie zawiadamia właściwego organu o niedopełnieniu przez inną osobę ciążącego na niej obowiązku meldunkowego,
podlega karze grzywny albo karze nagany.

Powrót