wymeldowanie w drodze decyzji administr.

• Autor wątku Autor wątku kejtleen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kejtleen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od grudnia 2001 roku jestem właścicielem mieszkania, które zostało na mnie przepisane na podstawie umowy darowizny przez moją babcię.
W chwili przepisania w owym mieszkaniu zameldowana byłam ja, moja babcia oraz jej córka. Przy czym nadmienić muszę, że córka babci nie zamieszkiwała w niniejs zym lokalu od 1978 roku, w którym to wyprowadziła się do domu swojego męża gdzie mieszka razem ze swoimi dziećmi do dnia dzisiejszego. Pomimo tego nie zgłosiła chęci wymeldowania się. W chwili obecnej domaga się rekompensaty finansowej w imieniu własnym i swoich dzieci, twierdząc że wymelduje się dopiero kiedy spłacę ją i jej dzieci.
W umowie darowizny istnieje zapis, w którym moja babcia oświadcza, iż darowizna jest zwolniona od obowiazku zaliczenia na schede spadkowa stosownie do art. 1039 KC. Czy w związku z tym, córka mojej babci ma prawo domagać się ode mnie należności finansowych?

W chwili obecnej na podstawie wniosku o wymeldowanie w drodze decyzji administracyjnej chcę wymeldować córke mojej babci ze swojego mieszkania.
Bardzo proszę o rade jak zrobic to najszybciej i najskuteczniej.
I czy w ogole córka mojej babci ma jakiekolwiek prawo w przyszłosci gdy będę chciała sprzedać to mieszkanie, ubiegać się o spłatę jej częsci wartości mieszkania w przypadku gdy nie uda sie jej wymeldować...?

Z góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

Da się ją wymeldować, bo tam nie mieszka. Z urzędu to zrobią po informacji, że córka babci nie przebywa pod wskazanym adresem.

Problem w tym ze sama tam niemieszkam, czy na czas dochodzenia przez Urzad Dzielnicy powinnam sie wprowadzić? Słyszałam ze "niechciany lokator" równiez moze mnie wymeldowac w tym samym postepowaniu, pomimo ze jestem włascicielem mieszkania. Czy to prawda?

Oczywiście. Zameldowanie to ewidencyjne potwierdzenie miejsca przebywania z zamiarem stałego pobytu (co do zasady).

Powrót