Wymeldowanie/wyjazd za granicę/a dokumenty

• Autor wątku Autor wątku marek07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich. Mam pytanie ,które ciężko było mi umiejscowić na tym forum lecz mam nadzieję ,że wybrałem dobry dział (jeśli nie to przepraszam).
Chodzi o to ,że pobieram rentę wojskową z tytułu której ja i moja rodzina mamy zapewnione ubezpieczenie zdrowotne. Wyjeżdżam za granicę (Anglia) a z dotychczasowego miejsca zamieszkania mam zamiar wymeldować siebie i całą rodzinę. Renta będzie w dalszym ciągu wpływała na konto w Polsce. W związku z powyższym ,gdyby zaszła konieczność przyjazdu z Anglii do Polski np. na wizytę lekarską czy mogę korzystać - pomimo wymeldowania i niemieszkania w Polsce - z książeczki RUM-owskiej ,w której będzie w zasadzie nieaktualny już adres. Czy istnieje jakaś procedura związana z przedstawioną przeze mnie sytuacją ,a jeśli tak to jaka? I jak właściwie wygląda ogólna sytuacja ,związana z wymeldowaniem w przypadku innych dokumentów (dowód ,prawo jazdy). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie

1. Przy jakiejkolwiek zmianie danych osobowych, adresowych dokumenty (np. prawo jazdy, dowód osobisty) uznawane są za nieaktualne.
2. Świadczenie może być wypłacane na konto zagraniczne.
3. Jeżeli w Anglii będzie Pan lub Pana żona pracować zawodowo, a tym samym bęzie opłacane ubezpieczenie społeczne to, w niektórych państwach członkowskich wystawiana jest karta ubezpieczenia zdrowotne (w niektórych krajach chorobowe) obowiązujaca na terenie UE.

Powrót