Wymeldowanie z Domu

• Autor wątku Autor wątku xxlokoxxl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxlokoxxl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam następujący problem mieszkam w domu jednorodzinnym z mamą oraz kuzynem, dość dziwna sytuacja ale problem polega na tym, że kuzyn przysparza coraz więcej problemów tzn jest alkoholikiem i zaczynają się coraz częstsze awantury niestety jest tu zameldowany, moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób zgodny z prawem oczywiście aby się go pozbyć. Słyszałem, że w okresie zimowym nie można go wymeldować bez zapewnienia mieszkania.

Mylisz wymeldowanie z eksmisją - wymeldować można osobę tylko taką, która przestała mieszkać w nieruchomości i jej wymeldowanie nie spowoduje jej usunięcia z niej. Żeby się "pozbyć" osoby z nieruchomości należy wystąpić na drogę sądową z powództwa cywilnego o eksmisję.

Hmmm.... no tak ale jeśli ta osoba nie ma żadnej umowy o najem lokalu pokoju czy coś w tym stylu ? to znaczy ze można się jej pozbyć tylko na drodze sądowej ? nie można zmienić zamka w drzwiach np ?

Eksmisja będzie najskuteczniejsza.
Wymiana zamków oczywiście jest możliwa tylko jeśli ta osoba będzie mieć jakieś pojęcie o prawie to np. złoży pozew o przywrócenie naruszonego posiadania (kodeks cywilny), bo np. został jakiś ej dobytek w nieruchomości. I tutaj może być różnie.

Jeszcze jedno - to że kuzyn jest zameldowany nie powoduje nabycia przez niego jakiegokolwiek prawa do nieruchomości. Również posiadanie zameldowania nie daje mu podtsaw do wejścia do nieruchomości gdyby został z niej wyrzucony. O tym kto przebywa w określonej nieruchomości decyduje osoba dysponująca tytułem prawnym do niej, czyli właściciciel.

Ta osoba ma kilka różnych spraw w sądzie o alimenty o kradzież i nast rozprawy w toku o nie płacenie alimentów ... rzeczy jakie posiada to jedynie jakieś ciuchy i to wszystko które przecież można mu spakować i oddać ... a jeśli zdarzyła by się taka sytuacja że powiedzmy zamek zmieniony wraca po pracy i nie może wejść do domu ... dzwoni na policje i co policja może zrobić w tej sprawie ? ?

Właśnie to chciałem wiedzieć tylko nie chce robić sobie żadnych problemów prawnych ... ten post zdecydowałem się napisać po tym jak wczoraj wrócił pijany i robił awanturę po której rzucił się na mnie z pięściami i wykrzykiwał ze nic mu nie zrobimy bo jest tu zameldowany a jeśli chcemy go wymeldować musimy mu znaleźć mieszkanie zastępcze

Tak dokładnie - rzeczy spakować i wydać je.
Co do Policji - twardo stać na stanowisko, że to właściciel decyduje, a nie meldunek.
Ponadto nie ma czegoś takiego, że chcą kogokolwiek wymeldować to należy mu zapewnić inny lokal. Meldunek nie jest związany z tymi sprawami, gdyż ma charakter rejestracyjny.
Ewentualne kwestie prawa do lokalu socjalnego byłyby tylko rozstrzygane przz eksmisji przez sąd, ale i tak wówczas (gdyby istniał) obowiązek zapewnienia lokalu - to będzie to musiała zrobic gmina.

Powrót