wymeldowanie z lokalu komunalnego

• Autor wątku Autor wątku olka888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olka888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mieszkam z konkubinem i moją dorosłą córką od 9 lat w lokalu komunalnym w którym jesteśmy zameldowani głównym najemcą jest jego matka która przebywa od 25 lat za granicą. Wszelkie opłaty za mieszkanie robię na swoje nazwisko. Czy matka mojego konkubina ma prawo nagle wrócić do kraju i kazać nam się wyprowadzić??? dając nam małą kawalerkę w zamian za 2 pokoje (47m2).

Jezeli matka nie mieszka w danym lokalu od 25 lat,to lokal jej sie nie nalezy.
Sa czeste przypadki ze po 12 miesiacach nie zamieszkiwania w takim mieszkaniu,gmina rozwiazuje umowe najmu.
Jezeli sa swiadkowie którzy potwierdza ze matka nie zamieszkuje,konkubin moze starac sie o najem mieszkania.Prosze udac sie do administracji ,tam sie panstwo wszystkiego dowiedza.

Tylko może być tak: teściowa straci prawo najmu, bo nie mieszka od lat w przyznanym lokalu; młodzi dostaną termin na opuszczenie mieszkania, bo nie mają żadnych praw do tego lokalu (zameldowanie nie daje praw do lokalu).

Zgadza sie.Ale biorac pod uwage uchwale o ochronie praw lokatorow, na bruk ich nie wyrzuca.Poztym jezeli reguluja czynsz,nie ma zadluzen,sasiedzi potwierdza ze mieszkaja w danym lokalu,sa zameldowani od 5 lat,maja pierwszenstwo do wstapienia w umowe najmu.Administracje lokalowe przychylne sa takim rozwiazania.W ostatecznosci pozostaje sprawa do rozstrzygniecia przez sad.

Nie mają pierwszeństwa (skąd taki pomysł?). Gmina może (nie musi!) zawrzeć umowę najmu z osobami zajmującymi lokal. Nie ukrywam, gminy raczej wolą wynajmować lokale osobom pierwszym na liście oczekujących niż tym, którzy bezprawnie lokal zajmują. Ale cuda się zdarzają (czego Wam życzę).
Muchandzia wskazuje na sprawę do sądu, tylko jakoś trudno mi znaleźć podstawę roszczeń.

Chodzilo mi o ewentualna sprawe sadowa o eksmisje,ktora moze wytoczyc administracja lokalu.To juz tylko sad moze zadecydowac ,czy nalezy im sie prawo do lokalu ktory zajmuja,ewentualnie przyzna lokal socjalny,albo zadecyduje o eksmisji-do nikad,co jest najmniej prawdopodobne.
Sam termin opuszczenia lokalu wskazany przez administracje, jest czysta formalnoscia.Nie przypuszczam zeby ktos dobrowolnie opuscil lokal w ktorym mieszka od lat,oplaca regularnie czynsz.
Zyjemy w chorym kraju,gdzie panuja chore przepisy.
W sasiedztwie mam trzy mieszkania,w ktorych zyja alkocholicy.Od lat bez tytulu prawnego,nie oplacaja czynszu,zyja jak krety bez swiatla,bez gazu.Totalna patologia.Awantury,non stop policja.
Takich ludzi powinni eksmitowac do nikad, a nie tych ktorzy spokojnie zyja,oplacajac czynsz,i wszelkie media.

Moim zdaniem olka888 nie masz czego sie obawiac.Nalezy walczyc o swoje prawa i godnosc.

Powrót