Wymeldowanie z mieszkania w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Inexperto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inexperto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie. Jakiś czas temu zdecydowałem się zamieszkać w Niemczech. Zostałem zameldowany w mieszkaniu siostry, które wynajmuje. Formularz, który powinien wypełnić właściciel mieszkania ( nie wiem jak się nazywa ten formularz) nie został dostarczony do urzędu. Poinformowano mnie tam ( nie znam niemieckiego, byłem ze znajoma, która tłumaczyła), że jeżeli ten formularz nie zostanie podpisany przez właściciela mieszkania i dostarczony przez 2 tygodnie automatycznie zostane wymeldowany z mieszkania. Po 2-3 tygodniach od zameldowania z przyczyn rodzinnych musiałem zrezygnować z niemiec i wrócić na stałe do polski. Wyjazd był pilny i nagły bez możliwości powrotu do niemiec. Moja siostra twierdzi, że nie może sama mnie wymeldowac, a argument, że skoro urzędnik powiedział, że zostanę wymeldowany nie trafia do niej ( chodzi o to ze będzie musiała więcej płacić czynszu) . Czy istnieje jakaś możliwość wymeldowania się jeżeli jestem na stałe w Polsce? Czy faktycznie zostaje wymeldowany po uplynieciu tych 2 tygodni? Może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć co mam zrobić?Online (5)

Czy jeżeli nie wymelduje się grożą mi jakieś odpowiedzialności, kary? Ewentualnie czy jeżeli zrobię notarialnie zgodę na to aby siostra mnie wymeldowala i przetłumacze u przysięgłego da rade to załatwić?

Zostałem zameldowany w mieszkaniu siostry, które wynajmuje.?????
Siostra ma umowę najmu z właścicielem jako główny najemca??
Wymeldować się możesz bez problemu przez internet wchodząc na stronę danego urzędu
meldunkowego.

marian1 napisał:
Zostałem zameldowany w mieszkaniu siostry, które wynajmuje.?????
Siostra ma umowę najmu z właścicielem jako główny najemca??
Wymeldować się możesz bez problemu przez internet wchodząc na stronę danego urzędu
meldunkowego.

Moja siostra wynajmuje mieszkanie od jakiegoś gościa. Na podstawie tej umowy najmu poszliśmy do urzędu i zaczęliśmy procedurę meldunku mnie. Urzędnik wklepal moje dane do systemu, dał dla mnie dokument który się nazywa anmeldebedtätigung z moimi danymi i adresem pod którym się meldowalem oraz dokument który powinien wypełnić właściciel tego mieszkania i dostarczyć do urzędu. Nie pamiętam dokładnie jak ten dokument się nazywa ale chodzi w nim o to ze wyraża zgodę na zameldowanie mnie w jego mieszkaniu. Ten dokument nie został dostarczony wiec procedura nie została dopełniona. Ponadto poinformował, że jeżeli ten dokument w ciągu 14 dni nie będzie dostarczony automatycznie mnie wymelduja. I tu pojawia się pytanie. Czy faktycznie zostałem "wyrzucony" z mieszkania czy nadal jestem tam zameldowany?

marian1 napisał:
meldunkowego.
Nie opowiadaj bajek, bo to jest niemozliwe online, trzeba to zrobic osobiscie, bo do wymeldowania jest potrzebny podpis

Pogodniak napisał:
Nie opowiadaj bajek, bo to jest niemozliwe online, trzeba to zrobic osobiscie, bo do wymeldowania jest potrzebny podpis

Ja też słyszałem o tym online, ale nie zawsze jest to brane pod uwagę nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to wszystko działa, ale znajoma dzwoniła na infolinię i powiedzieli ze jest taka możliwość ale nie wszystkie urzędy mają taką możliwość i nie zawsze to zatwierdzaja a jak dokładnie to działa nie mam pojęcia

Online mozna jak sie ma niemiecki dowod osobisty z funkcja podpisu elektronicznego, i to rzeczywiscie tylko w niektorych gminach

Dobry wieczór
Niewiem czy w odpowiednim miejscu pisze ale jestem tu od paru minut i jeszcze niewiem gdzie i jak mogę zadać pytanie.
Mieszkam w De parę miesięcy temu zameldowalam za zgodą spółdzielni w moim mieszkaniu( umowa jest tylko na mnie że spoldzielnia) mojego partnera, niestety nie potrafił wytrzymać w domu i więcej przebywał na swojej działce, kłótnie itp, jest również hazardzista i nic do mieszkania nie dokładam A wręcz odwrotnie boję się żeby z niego rzeczy nie sprzedawał i poszedł grać na automatach. Jestem w ciąży A drugi mój syn ma 9 lat i chce go wymeldowac ponieważ mamy wieczny stres w domu A od tygodnia nie przebywa w ogóle w moim mieszkaniu. Chce dzieciom zapewnić spokój i go wymeldowac A idąc tu do urzędu każda osoba mówi coś innego. Dodam jeszcze że sam nie chce się wymeldowac. Proszę pomóżcie czy są na to jakieś podstawy prawne w niemieckim prawie i jak tak to jakie i co robić. W tej chwili nie mogę się starać o żadna pomoc bo jak jest zameldowany wszędzie będą doliczać jego dochod. Bardzo proszę o pomoc. Serdecznie pozdrawiam

Powrót