I
Inexperto
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, mam pytanie. Jakiś czas temu zdecydowałem się zamieszkać w Niemczech. Zostałem zameldowany w mieszkaniu siostry, które wynajmuje. Formularz, który powinien wypełnić właściciel mieszkania ( nie wiem jak się nazywa ten formularz) nie został dostarczony do urzędu. Poinformowano mnie tam ( nie znam niemieckiego, byłem ze znajoma, która tłumaczyła), że jeżeli ten formularz nie zostanie podpisany przez właściciela mieszkania i dostarczony przez 2 tygodnie automatycznie zostane wymeldowany z mieszkania. Po 2-3 tygodniach od zameldowania z przyczyn rodzinnych musiałem zrezygnować z niemiec i wrócić na stałe do polski. Wyjazd był pilny i nagły bez możliwości powrotu do niemiec. Moja siostra twierdzi, że nie może sama mnie wymeldowac, a argument, że skoro urzędnik powiedział, że zostanę wymeldowany nie trafia do niej ( chodzi o to ze będzie musiała więcej płacić czynszu) . Czy istnieje jakaś możliwość wymeldowania się jeżeli jestem na stałe w Polsce? Czy faktycznie zostaje wymeldowany po uplynieciu tych 2 tygodni? Może mi ktoś pomóc i podpowiedzieć co mam zrobić?Online (5)