wymeldowanie

• Autor wątku Autor wątku asikru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asikru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie!

Dostałam zawiadomienie o wszczęciu postępowania o wymeldowanie, złożone przez byłego męża (mieszkanie zostało zakupione przed ślubem jako dwóch współwłaścicieli). Moje pytanie dotyczy, czy podczas moich zeznań w urzędzie miasta ma prawo być były mąż?? czy jest jakiś artykuł który o tym mówi? I czy jeśli doszłoby do wymeldowania mnie, czy mam prawo przebywać i przychodzić do mieszkania kiedy chcę?

Jeśli jest stroną tego postępowania - to ma prawo - wynika to z art. 79 Kodeksu postępowania administracyjnego: § 2. Strona ma prawo brać udział w przeprowadzeniu dowodu, może zadawać pytania świadkom, biegłym i stronom oraz składać wyjaśnienia.
Jeśli jest świadkiem - to ww. prawo przysługuje Tobie.
Pyt. 2 - tak, gdyż meldunek ma charakter rejestracyjny i służy jedynie potwierdzeniu faktu pobytu. Przez wymeldowanie nie pozbawia się nikgo prawa własności lokalu.

dziękuje bardzo za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie czy były mąż po wymeldowaniu mnie ma prawo wymienić zamki???

Nie, bo jest Pani współwłaścicielką.
Wymeldowanie także jest bezprawne, bo Pani jako właścicielka ma prawo decydować o swym pobycie, a więc ma prawo korzystać ze swojej własności bez ograniczeń. I jeżeli mieszkanie to jest ośrodkiem Pani interesów życiowych na terenie kraju, nie ma podstaw by Pania wymeldowywać nawet w przypadku czasowej nieobecności.

Wyjątkiem jest sytuacja,w której sąd przy rozwodzie i podziale majątku przyznał eksmężowi to mieszkanie.

Ostatnia edycja:
Powrót