wymeldowanie

• Autor wątku Autor wątku klaun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dostalam pismo z Urzedu Gminy ze zostalo wszczete postepowanie w sprawie wymeldowania mnie z pobytu stalego!Przebywam za granica!
1 czy musze odpowiadac na to pismo?
2.co mi grozi jezeli nie bede miala zadnego meldunku w PL.?
mam wlasnosc,dom i mam zamiar w nim zamieszkac po powrocie z za granicy,czy Gmina moze mi odmowic zameldowania?
3.czy musze miec ciaglos w meldunku?
Dziekuje za pomoc!

Jeśli faktycznie nie przebywasz w Polsce i zamierzasz przebywać poza krajem to za brak meldunku praktycznie nic Ci nie grozi. Na pismo urzędu możesz odpowiedzieć ale nie musisz (możesz np. opisać swoją aktualną sytuację faktyczną, co zapewne ułatwi urzędowi podjęcie decyzji).

Po powrocie do kraju z zamiarem przebywania tu, będziesz zobowiązana zgłosić to w urzędzie na ogólnych zasadach (przed upływem czwartej doby od powrotu).

Nie przewiduję żadnych problemów w zameldowaniu się w domu stanowiącym Twoją własność. Powinna to być prosta formalność.

Meldunek powinien odzwierciedlać stan faktyczny. Jeśli mieszkasz za granicą ponad 2 miesiące, z zamiarem przebywania tam, to fakt wyjazdu - zgodnie z ustawą o ewidencji ludności i dowodach osobistych - powinnaś zgłosić organowi meldunkowemu najpóźniej w dniu wyjazdu.

Powrót