wymiana angielskiego PJ na polskie

• Autor wątku Autor wątku Kamste95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamste95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Pisze ten post ponieważ mam wielki dylemat odnośnie moich uprawnień kat. B.
Cztery lata temu odebrano mi uprawnienia w Polsce, za głupotę, nie ważne, było minęło. W tym czasie zdałem egzamin w Anglii, było to dokładnie 2 lata temu, a od marca tego roku skończył mi się zakaz w Polsce. Chciałbym przylecieć do polski i ponownie zdać egzamin. Wiem że muszę założyć profil kierowcy, zrobić badania i tak dalej, ale co z moimi angielskimi uprawnieniami? Czy jeśli zdam egzamin, to te 2 lata doświadczenia z angielskiego dokumentu przejdą na poczet polskiego? Również chce się starać o PJ kat. C i kat. C+E. Jak to będzie wyglądać? Jestem zupełnie zdezorientowany. Jeżeli zdam w Polsce egzamin na B, następnie na C a na samym końcu C+E, to co z moim angielskim dokumentem w portfelu? Jak i również zastanawiam się co będzie kiedy wymienię polski dokument na angielski.

. W tym czasie zdałem egzamin w Anglii, było to dokładnie 2 lata temu
A to na wniosku wydaniu prawa jazdy w innym kraju nie oświadcza się o wydanych lub zatrzymanych dokumentach prawa jazdy?

FeekUp napisał:
A to na wniosku wydaniu prawa jazdy w innym kraju nie oświadcza się o wydanych lub zatrzymanych dokumentach prawa jazdy?

Oświadcza się, no i co z tego? To nie uniemożliwia uzyskania prawa jazdy za granicą.

Oświadcza się, no i co z tego? To nie uniemożliwia uzyskania prawa jazdy za granicą.

Czyli w Wielkiej Brytanii uzyskałeś nielegalnie dokument prawa jazdy.

Zgodnie z art. 11 dyrektywy 2006/126:

„1. Posiadacz ważnego krajowego prawa jazdy wydanego przez jedno państwo członkowskie, który ma [zwykłe] miejsce zamieszkania w innym państwie członkowskim, może złożyć wniosek z prośbą o wymianę jego prawa jazdy na prawo jazdy równoważne. Obowiązkiem państwa członkowskiego wydającego prawo jazdy równoważne jest sprawdzenie, jakiej kategorii uprawnienia faktycznie zachowują ważność na mocy przedstawionego prawa jazdy.

2. Przy zachowaniu zasady terytorialności prawa karnego i przepisów prawnych dotyczących policji, państwa członkowskie [zwykłego] miejsca zamieszkania posiadacza prawa jazdy wydanego przez inne państwo członkowskie mogą stosować wobec niego własne przepisy krajowe w zakresie ograniczania, zawieszania, cofania lub unieważniania uprawnień do kierowania pojazdami i ewentualnie dokonać w tym celu wymiany jego prawa jazdy.

3. Państwo członkowskie dokonujące wymiany zwraca stare prawo jazdy władzom państwa członkowskiego, które je wystawiło, z podaniem uzasadnienia swojego działania.

4. Państwo członkowskie odmawia wydania prawa jazdy osobie, której prawo jazdy podlega ograniczeniu, zawieszeniu lub cofnięciu w innym państwie członkowskim.

Państwo członkowskie odmawia uznania ważności jakiegokolwiek prawa jazdy wydanego przez inne państwo członkowskie osobie, której prawo jazdy podlega ograniczeniu, zawieszeniu lub cofnięciu na terytorium wydającego państwa członkowskiego

A jeśli uznamy że uzyskałeś prawo jazdy w innym państwie niż państwo członkowskie, to okres ten nie wlicza się do okresu innych kategorii.

Jeżeli zdasz egzamin w PL, ( oczywiście po przejsciu badań psychologa, itd ) to otrzymujesz z powrotem swoje zatrzymane PJ. NIE dostajesz nowego druku.!

FeekUp napisał:
Czyli w Wielkiej Brytanii uzyskałeś nielegalnie dokument prawa jazdy.

A jeśli uznamy że uzyskałeś prawo jazdy w innym państwie niż państwo członkowskie, to okres ten nie wlicza się do okresu innych kategorii.

To się tyczy tego, że jeśli nie oddałbym plastiku w Polsce i chciał ten plastik wymienić w państwie członkowskim to oni nie mogą tego zrobić ponieważ ten dokument jest nie ważny. Ja zdałem egzamin od nowa, czyli zrobiłem wszystko legalnie.

No i właśnie, UK już nie jest państwem członkowskim, to po drugie.

igonaJ napisał:
Jeżeli zdasz egzamin w PL, ( oczywiście po przejsciu badań psychologa, itd ) to otrzymujesz z powrotem swoje zatrzymane PJ. NIE dostajesz nowego druku.!

A to nowość, dzięki za informacje :)

Powrót