Wymiana dokumentów tożsamości

• Autor wątku Autor wątku nimmue90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nimmue90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

1. Zakupiłam mieszkanie od dewelopera, w marcu będę podpisywała umowę końcową przeniesienia własności.
2. W październiku biorę ślub i przyjmę nazwisko męża.

Przejrzałam pół internetu i z tego co wyczytałam, będę musiała w 2018 roku dwukrotnie wymienić dowód osobisty oraz prawo jazdy - najpierw po zmianie adresu zameldowania, a następnie po zmianie nazwiska.

Czy dobrze rozumuję? Czy jest jakiś sposób by tego uniknąć i móc wymienić dokumenty tylko raz, po zmianie nazwiska?

Z góry dziękuję za pomoc!

nimmue90 napisał:
Czy dobrze rozumuję?

Zle, bo w dowodzie osobistym od ponad roku nie ma adresu zameldowania, a dotychczasowych zapisow dotyczacych zameldowania nie bierze sie pod uwage - jakby ich nie bylo.

Dane dotyczace samochodu - tu miejsce zamieszkiwania - czyli prawo jazdy oraz dowod rejestracyjny, - nalezy wymienic, gdy zacznie pani zamieszkiwac, a nie gdy zakupi pani mieszkanie

Zmieniając adres zameldowania, zmieniam jednocześnie adres zamieszkania (wprowadzam się do nowego mieszkania w marcu). Zarówno na dowodzie osobistym jaki i w prawie jazdy widnieje mój stary adres.
Czy zmieniając adres zamieszkania/zameldowania, jestem zmuszona do jak najszybszej wymiany obu dokumentów? Czy mogłabym wymienić je dopiero w październiku, po zamianie nazwiska?

nimmue90 napisał:
Zarówno na dowodzie(...) widnieje mój stary adres.

Nie ma to znaczenia. Wyjaśnienie powyżej. Zaczynamy się powtarzać :)

nimmue90 napisał:
Czy zmieniając adres zamieszkania/zameldowania,

Zmieniając miejsce zamieszkania jest pani zobowiązana dopełnić obowiązku meldunkowego, a to implikuje zmiany w odpowiednich dokumentach.

Powrót