P
Piotr44
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam!
Od razu przyznaje się bez bicia, że nieco zaniedbałem sprawę. Chodzi mi o wymianę dowodu osobistego, który w czerwcu utracił ważność. Wiem, że wymiany powinno się dokonać 30 dni przed upływem terminu ważności, ale jak już pisałem sprawy potoczyły się tak, że trochę to zaniedbałem i dopiero teraz się za to zabieram. I tu pytanie: jak to jest w praktyce w takich przypadkach? Czy mogę mieć jakieś problemy przy złożeniu wniosku? Jest tam też pole, w którym trzeba wypełnić dane posiadanego dokumentu tożsamości, mieć ze sobą dotychczasowy dowód osobisty (do wglądu). Jak to wygląda? Załatwię to bez większych problemów, czy będzie ciężko?
Pozdrawiam.
EDIT: aha, jeszcze jedno:
Pozdrawiam!
Od razu przyznaje się bez bicia, że nieco zaniedbałem sprawę. Chodzi mi o wymianę dowodu osobistego, który w czerwcu utracił ważność. Wiem, że wymiany powinno się dokonać 30 dni przed upływem terminu ważności, ale jak już pisałem sprawy potoczyły się tak, że trochę to zaniedbałem i dopiero teraz się za to zabieram. I tu pytanie: jak to jest w praktyce w takich przypadkach? Czy mogę mieć jakieś problemy przy złożeniu wniosku? Jest tam też pole, w którym trzeba wypełnić dane posiadanego dokumentu tożsamości, mieć ze sobą dotychczasowy dowód osobisty (do wglądu). Jak to wygląda? Załatwię to bez większych problemów, czy będzie ciężko?
Pozdrawiam.
EDIT: aha, jeszcze jedno:
Czy w takim razie, skoro mieszkam w tej samej miejscowości od urodzenia, czy nie muszę dołączać odpisu aktu urodzenia? Sam wniosek z dwoma zdjęciami wystarczy? No i jak z tym dokumentem tożsamości w moim przypadku?Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia lub aktu małżeństwa i posiadany dokument tożsamości. W przypadku, gdy wymienione akty znajdują się w miejscowym
Urzędzie Stanu Cywilnego, sprawdzenia danych zawartych we wniosku dokonuje organ przyjmujący wniosek, bez potrzeby załączania odpisów aktów
Pozdrawiam!
Ostatnia edycja: