Wymiana dowodu osobistego (po terminie)

• Autor wątku Autor wątku Piotr44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Od razu przyznaje się bez bicia, że nieco zaniedbałem sprawę. Chodzi mi o wymianę dowodu osobistego, który w czerwcu utracił ważność. Wiem, że wymiany powinno się dokonać 30 dni przed upływem terminu ważności, ale jak już pisałem sprawy potoczyły się tak, że trochę to zaniedbałem i dopiero teraz się za to zabieram. I tu pytanie: jak to jest w praktyce w takich przypadkach? Czy mogę mieć jakieś problemy przy złożeniu wniosku? Jest tam też pole, w którym trzeba wypełnić dane posiadanego dokumentu tożsamości, mieć ze sobą dotychczasowy dowód osobisty (do wglądu). Jak to wygląda? Załatwię to bez większych problemów, czy będzie ciężko?

Pozdrawiam.

EDIT: aha, jeszcze jedno:
Do wniosku należy dołączyć następujące dokumenty: odpis skrócony aktu urodzenia lub aktu małżeństwa i posiadany dokument tożsamości. W przypadku, gdy wymienione akty znajdują się w miejscowym
Urzędzie Stanu Cywilnego, sprawdzenia danych zawartych we wniosku dokonuje organ przyjmujący wniosek, bez potrzeby załączania odpisów aktów
Czy w takim razie, skoro mieszkam w tej samej miejscowości od urodzenia, czy nie muszę dołączać odpisu aktu urodzenia? Sam wniosek z dwoma zdjęciami wystarczy? No i jak z tym dokumentem tożsamości w moim przypadku?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Przepraszam, że post pod postem, ale nie mogę już kolejny raz edytować powyższego posta.

Na stronie Uzyskanie, wymiana dowodu osobistego widnieje taki oto zapis:

W przypadku obywateli polskich zamieszkałych na terenie kraju unieważnienie dowodu osobistego następuje po trzech miesiącach od dnia w którym powstał obowiązek wymiany.
W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin unieważnienia wynosi cztery miesiące.
Mówi o tym art. 43 niżej wymienionej ustawy.

Ogólnie spotykam się ze stwierdzeniem ,że dowód osobisty traci ważność z dniem upływu terminu ważności, ale powyższy zapis mówi z kolei co innego. Wie ktoś jak to w końcu jest?

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Nie powiniennes miec zadnych problemow. Wystaczy wniosek i zdjecia .

P.s. Na wszelki wypadek (ale to juz przy odbiorze) pamietaj o zlozeniu do skarbowki PIT-a(numer wypadl mi z glowy) z aktualizacja danych o dowodzie w ciagu 30 dni od wyrobienia .

Ostatnia edycja:
Aha, dziękuję. A czy przy wypełnianiu formularza w polu 'posiadany dokument tożsamości' mam wpisac dane tego starego nieaktualnego już? czy zostawić to pole puste? nie mam paszportu, więć nie wiem czy wprowadzać dane dowodu, ktory tak wlasciwie jest nieważny.:rolleyes:

Podaje się dane TEGO dowodu, bo chodzi o wymiane właśnie tego dokumentu.

Odnosnie pytania o niby niezgadzające się terminy ważności dokumentu. Chodzi o to, by móc posługiwać się dokumentem jeszcze 2 miesiące po tym, jak ubiegł termin jego ważności. Zdarzają się różne sytuacje rzyciowe, więc ustawodawca zatroszczył się o to, by obywatel nie pozostał bez dokumentów.

arek240 napisał:
P.s. Na wszelki wypadek (ale to juz przy odbiorze) pamietaj o zlozeniu do skarbowki PIT-a(numer wypadl mi z glowy) z aktualizacja danych o dowodzie w ciagu 30 dni od wyrobienia .

Tak dokładnie to NIP-1 w przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą i NIP-3 dla nie prowadzących działalności gospodarczej.

Dziękuje bardzo za informacje. Wszelkie moje obawy były jednak niepotrzebne. Wszystko załatwiłem błyskawicznie i za jednym razem, łącznie ze zdobyciem odpisu aktu urodzenia. Widać urzędnicy w mojej miejscowości są wyrozumiali, nawet dla kogoś, kto przez swoje zaniedbanie był bez ważnego dowodu osobistego heh ;]

Witam,

odnawiam temat, ponieważ nie chciałam zakładać nowego. Mój dowód osobisty stracił ważność kilka dni temu, był (jest) to dowód tymczasowy, ważny przez 5 lat. Zapomniałam o jego wymianie i zorientowałam się dopiero teraz, że jest nieważny, a wniosek o nowy należy złożyć na 30 dni przed upływem tego terminu...Czytałam, że za "uchylanie się" grozi kara pieniężna, tylko nie wiem, co mam rozumieć pod tym ogólnym stwierdzeniem.

W przypadku obywateli polskich zamieszkałych na terenie kraju unieważnienie dowodu osobistego następuje po trzech miesiącach od dnia w którym powstał obowiązek wymiany.
W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin unieważnienia wynosi cztery miesiące.
Mówi o tym art. 43 niżej wymienionej ustawy.

A to odnosi chyba się tylko do sytuacji, kiedy ktoś np. zmienił nazwisko lub adres zameldowania?

Co prawda nie jest to porada prawna, ale z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że jak składałem wniosek o wydanie nowego dowodu po 2 miesiącach od daty przeterminowania starego to pani z urzędu nawet nie chrząknęła. Po 2 tygodniach od daty złożenia miałem już nowy dowód, więc nic się nie bój tylko idź wyrobić nowy.

Moj tata po roku poszedl wymienic i nic sie nie stalo.

hej mam pytanie. Jstem w trakcie wymiany dowodu, którego w sumie nie powinnam wymieniać bo jest ważny przez ustawę z marca br czy jeżeli nie odbiorę dowodu z Urzędu tego nowego, to ten stary straci ważność?

Podłączam się do pytania.

Też wymieniłem po terminie, bodajże 3 miesiące i tez nie było żadnych problemów :) Dobrze, ze są inne dokumenty tożsamości, na które można stwierdzać tożsamość.

marena1902 napisał:
hej mam pytanie. Jstem w trakcie wymiany dowodu, którego w sumie nie powinnam wymieniać bo jest ważny przez ustawę z marca br czy jeżeli nie odbiorę dowodu z Urzędu tego nowego, to ten stary straci ważność?

Do kiedy masz obecny dowód ważny? Jak składasz wniosek o nowy dowód, to w Twoim interesie jest go odebrać po kilku dniach od wyrobienia.

Powrót