Wymiana i zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku OlafK0c
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OlafK0c

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry, sklep na stronie głównej ma komunikat reklamowy : 14 dni na zwrot, 30 na wymianę.
Regulamin sklepu z butami mówi trochę co innego :
§8. Odstąpienie od umowy sprzedaży
3. Prawo do odstąpienia od umowy przysługuje w terminie 30 dni kalendarzowych od momentu objęcia Produktu w posiadanie przez Klienta lub osobę trzecią przez niego wskazaną inną niż przewoźnik. Jeżeli umowa obejmuje wiele rzeczy, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – termin biegnie od momentu objęcia w posiadanie ostatniej rzeczy, partii lub części.

I teraz pytanie. Zamówione buty okazały się za małe. Wysłane na wymianę. Przyszły nowe buty, również za małe. Zdecydowalam się na ostatnią drugą wymianę z informacją, że jak znowu się nie uda, to zrobię zwrot. Sklep odpisał, że przykro im ale 14 dni minęło na zwrot.
Co mnie głównie interesuje. Czas zwrotu liczy się od pierwszych butów, czy się zeruje i bieg czasu zwrotu zaczyna się od drugich czy trzecich dostarczonych butów ?

Konsument ma wiele uprawnień a odstąpienie od umowy może wynikać z różnych podstaw prawnych. I tak, uprawnienie do swobodnego (tj. bez uzasadnienia) odstąpienia od umowy jako zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa wygasło ponieważ obowiązywało ono w okresie 30 dni od dnia otrzymania pierwszej pary butów - tutaj sprzedawca zastrzegł nawet dłuższy termin niż wynikające z ustawy 14 dni od dnia wydania towaru. Natomiast nadal, w ramach procedury reklamacyjnej, pozostały Pani jako konsumentowi uprawnienia z tytułu istotnej niezgodności towaru z umową - a za taką moża uznać rozmiar buta uniemożliwiający jego docelowe zastosowanie - to jest wymiana, naprawa, obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy. Tak więc w ramach reklamacji może Pani nadal odstąpić od umowy połowując się na istotną niezgodność towaru z umową.

Ja mam ogromną nadzieję, że te buty które dojdą będą dobre i córka będzie zadowolona. Jednak zapaliła mi się czerwona lampka, gdy sklep napisał, że ewentualny termin zwrotu minął. Co powinnam odpisać na taką informację od nich ?
Mialam nadzieję, że zapis w regulaminie ,,30 dni kalendarzowych od momentu objęcia Produktu w posiadanie przez Klienta" czyli każde kolejne buty zaczynają, nowy bieg czasu zwrotu. Gdybym wiedziała że wymiana pozbawi mnie zwrotu to bym nie ryzykowała. Ja buty na wymianę wysłałam w 13 dniu od otrzymania, ponieważ czekałam na córkę aż wróci z ferii ( sklep przysłał buty nie w ciągu 7 dni jak deklarował a dwa tygodnie) a kolejne buty od nich otrzymałam po 3 tygodniach. Gdzie tu czas na dostosowanie się do 14 dni na zwrot.

OlafK0c napisał:
Gdzie tu czas na dostosowanie się do 14 dni na zwrot.
Te 14 dni na zwrot to jest zdaje się dodatkowa polityka zwrotów sprzedawcy, nieuregulowana w przepisach. Tak jakby dodatkowe uprawnienie przyznane przez sprzedawcę konsumentowi. Generalnie 'zwrot' nie jest uregulowany w przepisach. W regulaminie w ogóle nie ma o tym mowy, z cytowanego przez Panią fragmentu można dowiedzieć się o odstąpieniu od umowy na zasadach ustawowych z tym, że przedłużono termin do 30 dni.
OlafK0c napisał:
Co powinnam odpisać na taką informację od nich ?
Nie musi Pani nic pisać.

Byrhtnoth napisał:
Te 14 dni na zwrot to jest zdaje się dodatkowa polityka zwrotów sprzedawcy, nieuregulowana w przepisach. Tak jakby dodatkowe uprawnienie przyznane przez sprzedawcę konsumentowi. Generalnie 'zwrot' nie jest uregulowany w przepisach. W regulaminie w ogóle nie ma o tym mowy, z cytowanego przez Panią fragmentu można dowiedzieć się o odstąpieniu od umowy na zasadach ustawowych z tym, że przedłużono termin do 30 dni.

Nie musi Pani nic pisać.
Dziękuję. W takim razie czekam na buty ( ostatnio szły 3 tygodnie ) mam nadzieję, że będą dobre. Wolałabym uniknąć problemów ze zwrotem:(

Powrót