Wymiana nienaprawialnego telefonu

• Autor wątku Autor wątku Yahik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yahik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jakis czas temu zepsul mi sie telefon SAMSUNG GALAXY NOTE 4. Przekazałem go do ORANGE gdzie został zakupiony (jestem drugim właścicielem) kilka tygodni później wrócił telefon z pismem ze telefon nie został naprawiony a firma SAMSUNG upoważnia do wymiany na nowy / lub inny z aktualnej oferty.

Poszedłem z takim papierem do orange; zostałem spławiony i powiedziano mi, że telefonu nowego nie dostanę. Argumentacja jest taka, że na umowie kupna widnieje inne nazwisko i w przypadku wymiany na inny jest to niemożliwe, bo potrzebny będzie podpis pierwszego właściciela w cytuje "poprawienia i zmienienia umowy"

1. Czy ORANGE miał prawo odmówić mi wymiany telefonu?

Kolejna sprawa taka, że w zaistniałej sytuacji postanowiłem zadzwonić bezposrednio do producenta czyli SAMSUNGA. Konsultant powiedział, że zachowanie orange jest dziwne i nie rozumi zbytnio zaistniałej sytuacji, ale ZAPEWNIŁ mnie, że jesli oni tego telefonu nie wymienią, to SAMSUNG sam bierze to na siebie i otrzymam od nich telefon. Spytałem po raz drugi: "Czy zapewnia Pan, ze otrzymam nowy telefon?" konsultant odparł "TAK, OCZYWISCIE".

Miałem czekać na telefon, którego nie było, więc sam zadzwonilem ponownie na infolinie. Okazało się, że rozmawiam z tym samym konsultantem,kazał chwilę zaczekać by zbadać sprawe. Po chwili znów zostałem spławiony i powieziano mi ze mam wyslac zgłoszenie reklamacyjne na adres SAMSUNG, chociaz wczesniej miałem czekać na telefon z dalszymi instrukcjami.

2. Co powinienem zrobić?
3. Czy jeśli kupiłem telefon od osoby trzeciej mam prawo do wymiany telefonu jeśli sam SAMSUNG akceptuje to?
4. Co jeśli SAMSUNG postanowi negatywnie rozpatrzeć moją reklamację?
5. Czy w razie czego mogę się powoływać na "nagrywaną"pierwszą rozmowę zkonsulantem gdzie powiedziano mi że NA PEWNO otrzymam telefon?

Zauważ że Orange do każdego telefonu dodaje gwarancję ze swoimi zasadami, a nie fabryczną w tym przypadku Samsunga. Gwarancja to świadczenie dobrowolne.

Wysłane z mojego Lenovo TB2-X30L przy użyciu Tapatalka

Powrót