wymiana prawo jazdy w uk

• Autor wątku Autor wątku kris25031983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kris25031983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam problem posiadam polskie prawo jazdy ale egzaminy zdawalem na ukrainie i teraz chcialem wymienic prawo jazdy na uk bo jest mi potrzebne do pracy czy jest to mozliwe prosE o pomoc dz

Jeśli w Polsce wydano prawo jazdy na podstawie dokumentów z Ukrainy to nie powinno być problemu z wymianą polskich dokumentów na brytyjskie.

Wymiany polskiego prawa jazdy na angielskie jest podobna do "provisional driving licence" W urzędzie pocztowym należy poprosić formularz D1, wypełnić go i przesłać wraz z załącznikami do DVLA (dostaniesz instrukcję razem z formularzem D1) lub udać się do tego biura osobiście.

Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć w internecie na polskich forach internetowych.

Witam ale ja mam egzamin zdany na ukrainie wymienilem na polskie i teraz chcualem wymienic na uk czy dvla niebedzie problemow stwarzac

rozumiem, że ma Pan polskie prawo jazdy (fizycznie jako dokument), to nie będzie problemu z wymianą nawet jeśli egzamin był na Ukrainie

Wlasnie dostalem z dvla ze prawko zostalo z dane nie na terenie uni eropejskiej i musze wymienic je w ciagu 12 miesiecy czemu mam polskie niewiem o co im chodzi nierozymiem dvla mizesz cos doradzic

Wygląda na to, że Wielka Brytania nie ma podpisanego porozumienia o uznawaniu egzaminu z Ukrainy i po 12 miesiącach będziesz musiał przejść egzamin w UK (teoria i praktyka).

Chociaż moim zdaniem powinni uznać polskie prawo jazdy i je wymienić. Czy masz na polskim dokumencie jakiś symbol lub informację, że egzamin był na Ukrainie?

Na marginesie, pracodawca nie powinien obligować Cię do zmiany tego dokumentu tylko uznać polski bo to jest dokument z EU.

Rozumiem, że polska strona pozytywnie zweryfikowała Twój egzamin za pośrednictwem ukraińskiej ambasady?

Wiram mam tylko na prawku numer seryjny prawo jazdy ukrainskiego i nic wiecej nierozumiem dvla dlaczego niech wymienic prawka jezeli to jest dokyment polski a ze jest adnotacja jakas inna to co mi sie tak wydaje jestoze jakies przepis na to czy niema ja wiem o tym ze to zalezy duzo od tego kto to rozparuje bo tak uk urzedy sa raz poweidza tak a kts inny zobaczy dokumenty i powie nie wiec co robic w takim przypadku

kris25031983 napisał:
Wiram mam tylko na prawku numer seryjny prawo jazdy ukrainskiego ...

Skoro jest oznaczenie na prawie jazdy, że egzamin był na Ukrainie, pozostaje w takim razie zrobić egzamin teoretyczny i praktyczny w UK.

Tozumiem cie bardzo dobrze to dlaczego pokska wymienila prawo jazdy i niedala czasu mi na zdanie egzaminu na nowo tylko do 2030 roku wazne jest i to jest polski dokument gdzie my jestesmy w uni juz tyle lat ? To jest pytanie i szukam odpowiedzi albo na jaki ponkt prawny na ktory moglbym sie powolac do dvla

Moim zdaniem sprawa wygląda tak, nie myl prawo jazdy - dokument(PJD) z prawem jazdy - uprawnienia (PJU).

O ile Polska akceptuje PJU z Ukrainy i wymienia na PJD polski.
To UK nie akceptuje PJU z Ukrainy i nie ma znaczenia ze sa one na dokumencie z kraju UE. To jest podobnie jak masz nr prawa jazdy i nr dokumentu prawa jazdy. W polskim PJD to kod kreskowy to nr a nr PJU to pozycja 5

A mozesz mi troche bardziej powiedziec o co chodzi z tym pjd bo nierozumiem ale to jest polski dokument ue

Witam! Wymieniałem prawo jazdy z polskiego na brytyjskie. Wszystko poszło sprawnie i szybko, wczoraj dostałem prawo jazdy UK do domu pocztą.
Dodatkowo dopisali mi uprawnienia na A gdzie ja takich w swoim prawie jazdy nie miałem i wypełniłem druk poprawnie.
Jak oni weryfikują te uprawnienia? Pytam bo miło mieć dodatkowe uprawnienia na A.
No i ciekawi mnie co dzieje się z polskim prawem jazdy po wysłaniu go do DVLA
Wymieniałem wcześniej w PL dowód to stary oddano mi z obciętym rogiem.

Pewnie masz a z dopiskiem (tri) to oznacza ze moze jezdzic trzykolowymi pojazdami np. Skuter z dwoma kolami z przodu, ktos opisywał tutaj o co chodzi, poza tym to chyba przepis unijny ze na kat B mozesz jezdzic motorami do 125cm3 albo do określonej mocy teraz nie mam tego w głowie

A moze wie ktos co sie zrobili z moim prawem jazdy PL? Zostalo zniszczone, wyslane do Polski?

Powrót