wymiana przylacza mocy a spoldzielnia

• Autor wątku Autor wątku jagata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sytuacja wyglada mianowicia tak: spoldzielnia podpisala ze mna umowe najmu lokalu komunalnego, warunkiem jest remont danego lokalu. Na liscie wymieniono m.in. wymiane elektryki. OGM wymaga wyburzenia pieca kaflowego i nakazuje(!) wstawienie tylko i wylacznie ogrzewania elektrycznego, a zanim sie tego dokona trzeba wymienic licznik i doprowadzic przylacze mocy z 1fazowego na 3fazowe (tej kwestii nie uwzgledniono w punktach remontu, takze mnie to wogole nie powinno dotyczyc - finansowanie tego...).
Korzystajac z ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r.
o zmianie ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego oraz o zmianie niektórych ustaw 1 - Art. 6a, teraz dopiero zauwazylam, ze wymiany ogrzewania powinna dokonac spoldzielnia.
To co oni wymagaja od ludzi - wymiana piecow do 2024r. na koszt lokatora - to wychodzi na to, ze jest bezprawiem, bo lezy to w obowiazku spoldzielni... Jezeli tak nie jest, to czy moglby ktos wytlumaczyc mi slusznosc wymagan spoldzielni wzgledem przezucania kosztow na lokatora??
I teraz wracajac do glownego watku, czy w momecie nakazu wymiany elektryki pod nowe elektryczne ogrzewanie koszty nowego przylacza nie sa po stronie spoldzielni?
OGM na te chwile robi mi bardzo duze problemy, a dana ustawe nazwali "przedawniona" i niby jest ona juz nieaktualna... smiech na sali.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi i rady.

Powrót