Wymiana rozrządu w aucie

• Autor wątku Autor wątku titus23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

titus23

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,
niecały rok temu oddałem samochód do warsztatu (nie aso) w celu wymiany rozrządu. Warsztat sam kupił potrzebne części i dokonał wymiany. Po niespełna pół roku od wymiany zjawiliśmy się w warsztacie w celu weryfikacji usterki - wyciek płynu w okolicy rozrządu. Warsztat wymienił rozrząd na nowy (czyli chyba uznał reklamację) nie informując nas o tym wcześniej, a jednocześnie wpisał w protokole wydania auta, że " że jeśli producent nie uzna reklamacji to będziemy musieli ponieść koszty wymiany i nowego rozrządu". Jednocześnie przez telefon poinformował mnie, żebym pamiętał że na nowy rozrząd nie mam już gwarancji ani rękojmi. Na protokole odbioru auta zaznaczono, że dokonano wymiany rozrządu, a ja dopisałem, że samochód został oddany do warsztatu w ramach weryfikacji usterki i reklamacji, jeśli przyczyną jest wada wymienionych części.
Teraz pytania:
1. Czy informacja na protokole wydania auta o wymianie rozrzadu jest wystarczająca, żeby ewentualnie w przyszłości móc go reklamować?
2. Czy w takim wypadku (pkt. 1) obowiązują normalne zasady rękojmi?
3. Czy wymiana przez warsztat części na nową, pozbawiona wad jest równoznaczne z uznaniem reklamacji?
4. Czy samodzielna wymiana rozrządu przez warsztat, a następnie asekurowanie się zapisami, że " jeśli producent nie uzna" jest zgodna z prawem?

1. Reklamacja nie "resetuje" licznika rękojmi ani też nie powoduje jej wygaśnięcia. Możesz reklamować 2 lata od daty pierwszej wymiany.
2. Tak.
3. Moim zdaniem jest, a ich stwierdzenie: "że jeśli producent nie uzna reklamacji to będziemy musieli ponieść koszty wymiany i nowego rozrządu" stanowi jawnie abuzywną klauzulę i nie ma mocy prawnej tym bardziej, że dopisano ją przy oddaniu samochodu dopiero.
4. Moim zdaniem nie. Nie ma takiego rodzaju reklamacji, że nie uznanie jej rodzi obowiązek jakichś opłat jak za normalną usługę.

Ostatnia edycja:
Powrót