Wymiana spodni bez paragonu.

• Autor wątku Autor wątku marceline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marceline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pewien problem. Cztery dni temu poszlam na zkupy spodni. Mierzylam dwie pary i przez glupi przypadek wielam te rozmiar za male. Nie mam paragonu fiskalnego, ale spodnie nie uzywane, wszystkie metki itd sa na swoim miejscu. Czy jest taka możliwość, że mogłabym wymienić te spodnie na ten rozmiar większy bez paragonu? Pomóżcie ,prosze.

Można jedynie liczyć na dobrą wolę sprzedawcy i to, że da się go jakoś przekonać ... nie ma obowiązku wymiany spodni.

Pozdrawiam :cool:

Jaki to ma zwiazek z spolkami handlowymi? Ludzie, przeciez jest dzial Konsument..
Pozatym, rozsadnie jest sie spytac przed kupnem, czy istnieje mozliwosc ew. wymiany.
Wtedy nie ma takich niespodzianek..

kukov rzeczywiscie dział nie prawidłowy.

Zawsze istnieje mozliwosc wymiany albo zwrotu, trzeba mieć tylko paragon. A tu chodzi o dobrą wole sprzedawcy bo paragonu nie ma;]

skulim napisał:
Zawsze istnieje mozliwosc wymiany albo zwrotu (...)
Nie zawsze ... tylko w przypadku gdy osoba fizyczna:
- zawiera umową na odległość z przedsiębiorcą,
- zawiera umowę poza lokalem przedsiębiorstwa,
- zakupiła towar z wadą, która istniała w momencie wydania (najpierw usunięcie wady),
- uzyska taką możliwość od drugiej strony - dobra wola sprzedawcy,

... potwierdzenie zakupu jest w tym wypadku potrzebne, aby potwierdzić:
- datę zakupu,
- towar,
- sprzedawcę,
- cenę.

Jemu chyba raczej chodzilo o zawsze w kategorii - zazwyczaj sklepy dbajac o dobro marki, zezwalaja na wymiane ciuchow :)

Ja bym powiedział - że jest na odwrót - praktycznie w każdym sklepie są podawane warunki wymiany, które nijak się mają do prawa i są przesadnie zaostrzone :) np. zwrot jedynie nieużywanych rzeczy (a w przymierzalni można było użyć ;) ) albo reklamacja jedynie towaru z oryginalnym opakowaniem, itd. ...

Tak czy siak zawsze wypada zapytac przed kupnem aby sie upewnic :)

10 dni jest na zwrot ustawowo ale z paragonem w tym wypadku.

Skad takie rewelacje, przeciez Grim Reaper nakreslil temat juz wystarczajaco..
Tylko w gestii sklepu lezy to czy mozna zwrocic towar czy nie.
Mowimy oczywiscie o sklepach stacjonarnych.

Powrót