Wymiana sprzętu- czyj koszt

• Autor wątku Autor wątku Peer93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peer93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry

Dwa miesiące temu firma wykonała i zamontowała mi meble kuchenne wraz ze sprzętem AGD. W tym również okap. Okazało się, ze projektant dobrał zbyt mały okap do pomieszczenia, przez co teraz parują mi szafki i oczywiście para szkodzi meblom.

Firma zaproponowała wymianę okapu o lepszej mocy, ale tez dużo wyższej cenie. Różnice ceny mam pokryć na własny koszt.

Czy jest to działanie zgodne z prawem? Dlaczego mam pokrywać koszta, skoro to projektant dobrał nieprawidłowy okap i naraził mnie na niedogodności.

Czy jest to działanie zgodne z prawem?
Prawo nie reguluje wydajności ani rozmiaru okapu. Poza tym na wydajność może mieć wpływ nie tyle wielkość co dopływ strumienia powietrza nawiewanego czy sprawność wentylacji jako całości. Skąd pewność, że okap "jest za mały"?

Jeśli chodzi o przepisy to okap pojawia się jedynie w przypadku wielopokojowego mieszkania z kuchnią połączoną z pokojem dziennym, ale wtedy wymagany jest dodatkowy otwór wentylacyjny wywiewny - par 93 pkt 3 Warunków technicznych dla budynków.

Okap dopasowuje się do rozmiaru płyty indukcyjnej oraz wielkości pomieszczenia. W tym przypadku jest to kuchnia z jadalnią. Firma przyznała się, że projektant zastosował nieodpowiedni okap.

Problem tutaj dotyczy wymiany okapu na mocniejszy i droższy. A w konsekwencji tego, czy rzeczywiście to ja powinnam pokryć koszt wymiany okapu na nowy (różnice ceny między pierwotnym okapem, a nowym)

Firma przyznała się, że projektant zastosował nieodpowiedni okap.
Skoro przyznają się do błędu to pozostaje zwyczajna odpowiedzialność z tytułu wad (art 556-576 kc) w związku z wadliwym wykonaniem dzieła - 638 kc. Proszę zatem skierować zwykłą reklamację do nich żądając wymiany na "właściwy" okap bez dopłat. Niestety jeśli odmówią to nie ma przepisów technicznych, na które można się powołać. Co najwyżej na producenta.

Teraz przeczytałam coś takiego:
§ 3. Jeżeli kupującym jest konsument, może on żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania, jest obowiązany jednak ponieść część związanych z tym kosztów przewyższających cenę rzeczy sprzedanej albo może żądać od sprzedawcy zapłaty części kosztów demontażu i ponownego zamontowania, do wysokości ceny rzeczy sprzedanej

W tym przypadku firma musi przyjechać, zabrać okap oraz wymienić szafkę na nowa (która będzie dopasowana do nowego okapu). Po czym zamontować nowy okap, który jest ponad dwa razy droższy od tego, który zamontowali na początku. Czyli koszta są wyższe niż rzecz sprzedana.

Powrót