Wymiana szyby a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku domin_jaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domin_jaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Mam taki problem, wymieniałem szybę w samochodzie w profesjonalnym warsztacie. Po odbiór samochodu wysłałem mojego ojca. Ojciec zapłacił ale nie dostał żadnej faktury. Od tej wymiany minęły 3 tygodnie w tym czasie szyba została uszkodzona ewidentnie z winy złego zamontowania. Moje pytanie brzmi: w jaki sposób mogę wyegzekwować od warsztatu wymianę na gwaranci. Jeżeli prowadzą zakład w 100% legalnie to muszą mieć papiery, że ta naprawa została wykonana, jeżeli nie, to zagrozić im Urzędem Skarbowym?

Pozdrawiam

witam
mam podobny problem tyle że mam Fakturę VAT na szybę
niestety szyba pękła po pół roku a jak byłem w warsztacie gdzie była zakładana to właściciel stwierdził że gwarancji udziela na usługę montażu a nie na szybę
zaznaczam że płaciłem u niego za szybę i usługę montażu
co w takim przypadku mogę zrobić jak wyegzekwować wymianę szyby
żadnej pisemnej gwarancji nie otrzymałem tylko FV

Faktura VAT na firmę czy na os. fizyczną?

Domagaj się usunięcia wad/wymiany na podstawie rękojmi za wady (art. 556 k.c. i kolejne).

Mam podobny być może problem. Kupiłem samochód flotowy. Podczas użytkowania przez poprzednika szybę trafił kamień. Samochód flotowy, więc wymiana na fakturę 08.08.2013r. Ja kupiłem auto 12.08.2014r. Podczas zimy okazało się (a jest to szyba podgrzewana), że nie wszystkie nitki grzeją. W związku z powyższym mam pytanie.Czy w takiej sytuacji mam szansę na wymianę gwarancyjną? Jaki jest okres gwarancji i czy po zmianie właściciela gwarancja obowiązuje w dalszym ciągu?

Witam, Miesiąc temu wymieniałam szybę w profesjonalnym zakładzie zajmującym się wymianą szyb od prawie 20 lat (przynajmniej tak się reklamują). Wczoraj zauważyłam, że w miejscu przyklejenia lusterka do szyby (czarne kółko) - od strony zewnętrznej widać pęknięcie szyby niewyczuwalne od strony zewnętrznej - widać je tylko przy sztucznym świetle - w garażu i to patrząc pod katem. Nie wiem czy pękniecie to powstało w momencie wymiany czy po czasie. Na pewno jest to spowodowane nieumiejętnym montażem lusterka. Mam fakturę VAT, którą mi firma przesłała na maila, nie mam żadnej pisemnej gwarancji. Czy mogę domagać się naprawienia szkody? 380 zł za wymianę to nie mało pieniędzy:(

domelka_w napisał:
Czy mogę domagać się naprawienia szkody?
Ciężkie jest życie przedsiębiorcy, usługodawcy w dzisiejszych czasach. Bo niby zgodnie z prawem, jeśli jesteś konsumentem rękojmia wynosi 2 lata. W tym przez 1 rok jest domniemanie istnienia wady w momencie wydania towaru. Czyli teoretycznie, składasz reklamację z żądaniem wymiany, dołączasz zdjęcie pęknięcia i to przedsiębiorca musi udowodnić że szyba pękła nie z jakiejś wady , która istniała w "zarodku" w szybie ale z powodu Twojego działania, albo zaniechania po wydaniu towaru. W praktyce bez sądu się nie obejdzie. A sąd to rozprawy, biegli, strata czasu i nerwy. A ponieważ prawo to nie matematyka , wynik też nigdy nie jest pewny. Stąd moja rada. Jeśli jesteś przedsiębiorcą odpuść sprawę na 100%, a jeśli jesteś konsumentem na 99%.
A szyba od lusterka nie pęka, bo jest ono przyklejane. Często pęka jak się leje zimną wodę na nagrzaną szybę, albo jeśli karoseria nie trzyma geometrii, bo jest na przykład jakaś naciągana po wypadku.

Dziękuję za odpowiedź..Zimnej wody na szybę nie lałam, jakby auto nie trzymało geometrii to poprzednia szyba też by pękła a auto ma 6 lat i miało oryginalnego Pilkingtona. Wymieniłam ją bo była mocno porysowana od wycieraczki. Jak to mówią tanie mięso psy jedzą - wymieniona szyba to chiński zamiennik;/. Dzisiaj jadę do warsztatu i zobaczę co powiedzą...aha jestem konsumentem:)

Powrót