wymiana telefonu na nowy

• Autor wątku Autor wątku Tom.t.1982
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom.t.1982

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam.
Proszę o pomoc w poniższej sprawie.
Oddałem do salonu telefon do naprawy (jest na gwarancji) i zażądałem wymiany na nowy. Dzisiaj dostałem odpowiedź, że nie wymienią na nowy tylko naprawią, ponieważ koszt naprawy jest niższy niż wartość nowego telefonu.

Czy rzeczywiście w/w argument pozwala serwisowi na to, że zamiast wymienić telefon będą go naprawiać? I ja nie.mam nic do gadania?

W telefonie zepsuty jest prawdopodobnie mikrofon albo głośnik (nie słyszę rozmówcy). Koszt naprawy to ok. 320 zł.

Tom.t.1982 napisał:
Oddałem do salonu telefon do naprawy (jest na gwarancji) i zażądałem wymiany na nowy
To czego w końcu zażądałeś i na podstawie jakich przepisów (rękojmia, czy gwarancja)?

Wymiany na nowy jako towar niezgodny z umową. Telefon ma rok wiec dlatego napisałem ze jest na gwarancji.

Tom.t.1982 napisał:
nie wymienią na nowy tylko naprawią, ponieważ koszt naprawy jest niższy niż wartość nowego telefonu
Jeśli jesteś konsumentem to argumentacja sprzedawcy jest niezgodna z prawem.

Zakup był na osobę prywatną.
Działalność założyłem pół roku później i teraz jest to konto firmowe.

Taką dostałem odpowiedź:

Zgodnie z art. 561 § 1 Kodeksu Cywilnego (tekst jednolity Dz.U. z
2014 r. poz. 121, z późn. zm.), informujemy, że zgłoszone przez Pana żądanie wymiany rzeczy na nową wolną od wad urządzenia wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu z naprawą urządzenia. Dlatego sugerowanym sposobem usunięcia niezgodności jest naprawa.
W przypadku niewyrazenia przez Pana zgody na powyższe rozwiązanie, urządzenie zostanie odesłane bez podjęcia
czynności serwisowych. Niniejszy dokument nie stanowi podstawy do wymiany urządzenia lub odstąpienia od umowy.
Informujemy, iż odmawiamy wzięcia udziału w
ewentualnym postępowaniu w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich.

cedwah napisał:
Jeśli jesteś konsumentem to argumentacja sprzedawcy jest niezgodna z prawem.

Dziekuje za odpowiedź. Czy to, co napisałem później, zmienia coś w tej sprawie? Jeżeli nie, to czy pozostaje mi tylko droga sądowa, jeśli serwis odeśle mi telefon bez wymiany i naprawy?

Z #6 wynika, że reklamacja załatwiana jest prawidłowo.

Ok. Czyli nie mam podstaw prawnych, zeby domagac sie wymiany? Musze zgodzic się na naprawę?

Tom.t.1982 napisał:
żądanie wymiany rzeczy na nową wolną od wad urządzenia wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu z naprawą urządzenia
jeśli to prawda, to sprzedawca może odmówić wymiany i zaproponować usunięcie wady - co zrobił.

Pewnie tak jest. Naprawa jest tańsza niż nowy telefon.
Dzięki za pomoc.

Powrót