Wymiana towaru na nowy, a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku jessicax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jessicax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
w listopadzie 2011 zakupiłam szczoteczkę soniczną firmy Philips - zestaw składał się z ładowarki domowej, ładowarki podróżnej, etui, wymiennych końcówek szczotkujących oraz głownej głowicy czyli samej szczoteczki. W maju 2013 głowica uległa uszkodzeniu. Serwis wymienił ją na nową (nieco niższy model, jednak o identycznych funkcjonalnościach, więc nie miało to jakiegoś większego znaczenia). Kilka dni temu ta głowica uległa ponownemu uszkodzeniu. Moje pytanie brzmi czy mogę nadal ubiegać się o naprawę lub wymianę towaru w ramach gwarancji? Od zakupu minęły już bowiem dwa lata, natomiast nie od wymiany towaru na nowy. Dotarłam do artykułu 581 kodeksu cywilnego, jednak z tego co również udało mi się dowiedzieć, nie stosuje się go do srzedaży konsumenckiej. Natomiast ustawa z 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej nie precyzuje chyba dokładnie takiej sytuacji... Jaka jest więc rzeczywistość w związku z wymianą towaru na nowy a biegiem gwarancji. Nie wiem czy mam się na co powołać rozmawiając z firmą Philips w tej konkretnej sprawie. Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi, ponieważ rzecznik praw konsumenta w moim mieście powołuje się na artykuł 581 KC, twierdząc, że odnosi się on do sprzedaży przedsiębiorca-osoba prywatna...

Art. 10. 1. u.sp.kons. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

loco1 napisał:
Obowiązują warunki opisane w gwarancji.

w gwarancji philipsa jest następująca klauzula:

"Niniejsza gwarancja firmy Philips nie ma wpływu na prawa konsumenta gwarantowane przez
ustawodawstwo danego kraju ani na zobowiązania sprzedawcy wobec konsumenta
wynikające z transakcji zakupu. "

cedwah napisał:
Art. 10. 1. u.sp.kons. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Również zwróciłam uwagę na ten zapis w ustawie, jednak tu jest mowa o niezgodności towaru z umową - czy odnosi się to również do mojej sytuacji? Ja to rozumiem, że szczoteczka była dobra, działała zgodnie z umową, ale po prostun się zepsuła przed upływem dwóch lat - nie mogę w żadnych przepisach znaleźć konkretnej odpowiedzi na moje pytanie... chciałabym nadmienic, ze szczoteczka kosztowała prawie 700 zł, dlatego tak bardzo zależy mi na jej naprawie w ramach gwarancji, tylko muszę mieć pewność, że mam czym poprzeć swoje stanowisko...

loco1 napisał:
Twoje pytanie było następujące:

Przeczytaj zatem całą gwarancję - w jej zapisach znajdziesz odpowiedź.

Oczywiście przeczytałam i kontaktowałam się z biurem obsługi philipsa - gwarancja się nie wydłuża w razie wymianie towaru na nowy, jednak skoro istniałyby w Polsce jakieś przepisy prawne regulujące tą kwestię, klauzula o której wposmniałam zapewniałaby obowiązywanie przepisów a nie postanowień zawartych w gwarancji co do tej kwestii, chyba, że nieprawidłowo to interpretuję...

@loco1 jesteś pewny, że poniższy artykuł nie ma tu zastosowania ?

Przepis prawny:
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

Powrót