Wymiar urlopu po odejściu ze szkoły.

• Autor wątku Autor wątku Dorotka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorotka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam,
Bardzo proszę o podpowiedź, jak obliczyć wymiar urlopu (zaległego?), jeśli w 2019r. zatrudniona byłam w szkole do końca roku szkolnego, i później ponownie od początku września do końca listopada. Od 01.12. pracuję w poza szkołą i standardowo należy mi się 26 dni urlopu rocznie...
Dziękuję za wszelką pomoc.
D.

Nauczycielowi w roku przysługuje 56 dni urlopu. Zakładam że w roku 2019 nabyła Pani prawa do urlopu wypoczynkowego. Nauczyciel prawo do pierwszego urlopu nabywa w ostatnim dniu poprzedzającym ferie, a każdy kolejny wypoczynek od 1 stycznia danego roku kalendarzowego. Urlop wypoczynkowy w całości wykorzystała Pani podczas ferii zimowych i letnich. W świadectwie pracy powinna Pani mieć napisane w polu dot. wykorzystania urlopu wypoczynkowym w roku kalendarzowym w którym ustał stosunek pracy: nauczyciel wykorzystał 87 dni urlopu wypoczynkowego lub urlop wykorzystany został w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii letnich i zimowych. 87 dni to suma dni ferii zimowych i letnich. Podczas tych przerw nauczyciel powinien mieć urlopu wymiarze min. 56 dni. Jeżeli do 31.08 nie wykorzysta 56 dni z powodu np. zwolnień lekarskich, należy się urlop uzupełniający.
Uważam, że w całości Pani wykorzystała przysługujący Pani urlop wypoczynkowy za 2019 r.

Dziękuję, :-)
zastanawia mnie tylko czy jeśli moja umowa o pracę w szkole skończyła się z ostatnim dniem roku szkolnego 2018/2019, a następną ze mną podpisano z początkiem roku szkolnego 2019/2020, więc w wakacje byłam bezrobotna, to za trzy miesiące pracy w szkole (wrzesień, październik i listopad) nie należy mi się żaden urlop? W nowej pracy jestem od 01/12/2019 i urlop naliczono mi za grudzień. Poprzednie trzy miesiące przepracowałam w szkole i trudno mi przyjąć, że mogłabym nie nabyć prawa do urlopu za ten czas... :-(

Rok szkolny dla nauczyciela kończy się 31.08.
Rozumiem że Pani była zatrudniona do końca zajęć uczniów w roku 2019 tj 19.06.2019 r. po zmianach - planowa był ustalone 21.06.2019 r. Załóżmy że pracowała Pani od 01.09.2018 r. do 21.06.2019 r. czyli 10 miesięcy. Za ten okres przysługuje Pani 56 dni (10 m-c x 5,6 dni) urlopu wypoczynkowego za rok 2019.
Wykorzystała Pani 16 dni urlopu wypoczynkowego: 14 dni ferii zimowych oraz (po zmianach daty zakończenia zajęć dydaktycznych) 2 dni w czerwcu tj. 20 i 21 czerwiec 2019 r. Za 40 dni miała Pani wypłacony ekwiwalent (56-16=40 dni). Tak jak wyżej pisałam:
Nauczycielowi w roku przysługuje 56 dni urlopu. Prawo do pierwszego urlopu nabywa w ostatnim dniu poprzedzającym ferie, a każdy kolejny wypoczynek od 1 stycznia danego roku kalendarzowego.
Za 2019 r. miała Pani wypłacony ekwiwalent za niewykorzystany urlop wypoczynkowy.
Następna umowa zawarta to od 1.09-30.11.2019 r., za ten okres nie należy sie urlop czy też ekwiwalent, ponieważ za rok 2019 została Pani rozliczona w umowie zawartej do 21.06.2019 r.

Bardzo dziękuję!!!
Jaśniej by mi tego nikt nie wyjaśnił!
:-)
Pozdrawiam!

Powrót