Wymuszenie rozbójnicze - 282 KK.

• Autor wątku Autor wątku Shrek04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shrek04

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, nurtuje mnie jedna myśl, a spotkałem się z różnymi opiniami. Chodzi mi o artykuł 282 KK. Podam przykład: N/n oeoba grozi mi, że jeśli nie oddam mu telefonu to mnie pobije, jednak groźba ta mnie nie wystraszy i nie oddam tego telefonu. Czy wtedy zachodzi 282 KK czy może tylko groźby karalne? Rozchodzi się o to, czy przestępstwo z 282 KK zachodzi wtedy, kiedy ktoś DOPROWADZI mnie do rozporządzenia tym mieniem, czy wystarczy, że taka groźba zostanie skierowana w moim kierunku? Osobiście interpretuję to w taki sposób, że jeśli ja tego telefonu nie oddam, to wtedy ta osoba popełnia jedynie przestępstwo z artykułu 190KK, a nie zachodzi wymuszenie rozbójnicze. Mylę się, czy mam rację?

Złe interpretujesz. Samo usiłowanie popełnienia przestępstwa jest tez karane. Art 13 KK. Wyobraź sobie sytuacje, ze usiłujesz kogoś zabić, zamykasz go na klucz w domu i podpalasz. Szczęśliwie jednak ofiara wydostaje się z pułapki. Cyk… odpowiadasz tylko za zniszczenie mienia, bo nikt nie zginął. Głupie, nie?

Lovor napisał:
Złe interpretujesz. Samo usiłowanie popełnienia przestępstwa jest tez karane. Art 13 KK. Wyobraź sobie sytuacje, ze usiłujesz kogoś zabić, zamykasz go na klucz w domu i podpalasz. Szczęśliwie jednak ofiara wydostaje się z pułapki. Cyk… odpowiadasz tylko za zniszczenie mienia, bo nikt nie zginął. Głupie, nie?

Głupie. Masz rację, kompletnie nie pomyślałem o usiłowaniu, chyba przez późną godzinę :D Dzięki

Powrót