Wymuszenie zwrotu zarobionych pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku przydziu1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

przydziu1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich. Mam następujący problem. Byłem zatrudniony na czarno przez pracodawcę który płacił mi pieniądze teraz domaga sie zwrotu 300 zł i twierdzi że posiada nagranie rozmowy telefonicznej w której to potwierdzam że są to pieniądze pożyczone które mam zwrócić problem w tym iż były to pieniądze za przerobione godziny w pracy niekiedy za nocne siedzenie nad dokumentacją do tego dochodzi jeszcze roszczenie drugiej osoby która domaga się zwrotu za paliwo za dowożenie mnie na miejsce pracy a które to koszty ponosiła dobrowolnie a teraz zamierza się mscić na mnie i świadczyć na rzecz tego pracodawcy przeciwko mnie co mam robić. Nie były relaizowane żadne przelewy na konto tylko pieniądze dostawałem do ręki straszą mnie windykacja i komornikiem oraz sprawą sądową kwota jest mała wynosi około 700 zł. Pracodawca pisze że ma świetnych prawników i że wygrał do tej pory każdy proces i będę następny. Do tego otrzymuje e-maile z pogróżkami.

to go poinformuj że za zatrudnianie na czarno grozi mu do 30tys kary, zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 13 ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 ze zm.) przy zatrudnianiu tych naruszeń prawa może być całkiem sporo. Choćby np. praca bez potwierdzenia na piśmie, albo niezgłoszenia osoby zaangażowanej do pracy np. do ubezpieczenia społecznego itd.
Nawet jak poradzi sobie z PIP to będzie go kosztowało więcej niż 300PLN. Nie mówiąc ze w przypadku zgłoszenia tego faktu do ZUS będzie miał jeszcze bardziej przechlapane. Przepisy przewidują bowiem, że osoba, która- jako płatnik składek albo osoba obowiązana do działania w imieniu płatnika- nie zgłasza wymaganych ustawą danych lub zgłasza nieprawdziwe dane bądź nie dopełnia obowiązku opłacania składek na ubezpieczenia społeczne w przewidzianym przepisami terminie – podlega karze grzywny do 5.000 zł (art. 98 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych).

100problemów napisał:
to go poinformuj że za zatrudnianie na czarno grozi mu do 30tys kary, zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 13 ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415 ze zm.) przy zatrudnianiu tych naruszeń prawa może być całkiem sporo. Choćby np. praca bez potwierdzenia na piśmie, albo niezgłoszenia osoby zaangażowanej do pracy np. do ubezpieczenia społecznego itd.
Nawet jak poradzi sobie z PIP to będzie go kosztowało więcej niż 300PLN. Nie mówiąc ze w przypadku zgłoszenia tego faktu do ZUS będzie miał jeszcze bardziej przechlapane. Przepisy przewidują bowiem, że osoba, która- jako płatnik składek albo osoba obowiązana do działania w imieniu płatnika- nie zgłasza wymaganych ustawą danych lub zgłasza nieprawdziwe dane bądź nie dopełnia obowiązku opłacania składek na ubezpieczenia społeczne w przewidzianym przepisami terminie – podlega karze grzywny do 5.000 zł (art. 98 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych).

Tak ale oni zatrudniają w oparciu o umowę o dzieło to ZUS tu chyba nie ma nic do tego

"Wymuszenie zwrotu zarobionych pieniędzy.
Witam wszystkich. Mam następujący problem. Byłem zatrudniony na czarno przez pracodawcę"

to się zdecyduj, na czarno, na umowę o dzieło. Umowa o dzieło dostajesz kasę za zrobioną robotę, tu nie ma nadgodzin.

100problemów napisał:
"Wymuszenie zwrotu zarobionych pieniędzy.
Witam wszystkich. Mam następujący problem. Byłem zatrudniony na czarno przez pracodawcę"

to się zdecyduj, na czarno, na umowę o dzieło. Umowa o dzieło dostajesz kasę za zrobioną robotę, tu nie ma nadgodzin.

Nie nie miałem żadnej umowy - tylko jak z nimi się podpisuje to głównie zatrudniają na umowę o dzieło

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót