wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku BasiaAs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BasiaAs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Dzień dobry. 1,5 roku temu mąż ( już były ) wyprowadził się z naszego wspólnego domu do kochanki . 2 mce temu sprzedaliśmy dom , pieniądze ze sprzedaży podzieliliśmy po połowie. Dziś dostałam pismo: przedsądowe wezwanie do spłaty tytułem bezumownego korzystania z nieruchomości ( art 224 par 2 i art 225 kc )argumentem jest , że mąż się wyprowadził, mieszkał na wynajętym mieszkaniu i z tego tytułu ponosił dodatkowe koszty, które ja mam pokryć w połowie ponieważ przez 1,5 roku mieszkałam sobie ( z naszym synem ) w naszym wspólnym domu . Czy on ma do tego prawo ? On dobrowolnie wyprowadził się do kochanki i z tego tytułu ja mam ponosić koszty ?

Sam się wyprowadził czy został wyrzucony?
Aczkolwiek ja odpisałbym, że korzystałaś tylko ze swojej połowy a musiałaś też opłacać i utrzymywać jego część. Np. ogrzewać.

forg napisał:
Sam się wyprowadził czy został wyrzucony?
Aczkolwiek ja odpisałbym, że korzystałaś tylko ze swojej połowy a musiałaś też opłacać i utrzymywać jego część. Np. ogrzewać.
Sam. Fakt, że po jakimś czasie jak się wyprowadził poprosiłam go, aby oddał klucze do domu ponieważ zaczęły mi ginąć pieniądze , dokumenty ale to było już w momencie jak w domu nie było jego rzeczy osobistych.

Dziś dostałam pismo: przedsądowe wezwanie do spłaty tytułem bezumownego korzystania z nieruchomości ( art 224 par 2 i art 225 kc )
Zacznijmy od tego, że w/w artykuły dotyczą posiadania w dobrej i złej wierze. To nie ma nic wspólnego z korzystaniem z nieruchomości, stanowiącej własność. Zignorowałbym to pismo nie przejmował się zbytnio.

gryffinian napisał:
Zacznijmy od tego, że w/w artykuły dotyczą posiadania w dobrej i złej wierze. To nie ma nic wspólnego z korzystaniem z nieruchomości, stanowiącej własność. Zignorowałbym to pismo nie przejmował się zbytnio.
Dziękuję

Powrót