wynagrodzenie a obliczanie

• Autor wątku Autor wątku adam_1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam_1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam !
Umowę w nowej pracy podpisałem 14-go maja. Jest to zwykłą umowa o pracę na czas nieokreślony.
Zdziwiło mnie jak pracodoawca poinformował mnie, że zostanie mi wypłacone wynagrodzenie za pół miesiąca czyli połowę z tego co mam w umowie !
Ale coś mi nie gra. Przecież od 14-go było 14 roboczodni. Moim zdaniem powinni mi wypłacić według wzoru :
płaca w umowie / ilość dni roboczych w miesiącu * ilość przepracowanych
czy to jest słuszne obliczenie ?

Wylicza się to troszkę inaczej:
§ 12 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 29 maja 1996 r. w sprawie sposobu ustalania wynagrodzenia w okresie niewykonywania pracy oraz wynagrodzenia stanowiącego podstawę obliczania odszkodowań, odpraw, dodatków wyrównawczych do wynagrodzenia oraz innych należności przewidzianych w kodeksie pracy (Dz. U. nr 62, poz. 289 ze zm). wskazuje sposób liczenia wynagrodzenia ustalonego w stawce miesięcznej w stałej wysokości za przepracowaną część miesiąca.
Miesięczną stawkę wynagrodzenia dzieli się przez liczbę godzin przypadających do przepracowania w danym miesiącu,
otrzymaną kwotę mnoży się przez liczbę godzin nieobecności w pracy z powodu niepozostawania w stosunku pracy,
uzyskaną kwotę odejmuje się od wynagrodzenia przysługującego za cały miesiąc.

W każdym razie pracodawca wyliczył wynagrodzenie za część miesiąca nieprawidłowo.

Powrót