Wynagrodzenie adwokata za postępowanie apelacyjne.

• Autor wątku Autor wątku tomasz.de
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz.de

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o poradę w poniżej opisanej sytuacji.

Zostałem pozwany z powództwa cywilnego, byłem reprezentowany przez pełnomocnika. Zapłaciłem mu ustalone wynagrodzenie.
Sprawa po 12 latach procesu zakończyła się 60/40 na korzyść powoda.
Pełnomocnik po ogłoszeniu wyroku zapytał czy chcę apelacji - dla zakończenia, uniknięcia kolejnych kosztów i świętego spokoju odmówiłem.
Apelację jednak złożył powód do sądu drugiej instancji.
Sąd Okręgowy podtrzymał wyrok.
Teraz pełnomocnik domaga się ode mnie 3600zł za postępowanie apelacyjne.
Adwokat nie pytał mnie czy chcę być przez niego reprezentowany w 2giej instancji, sprawa została rozpatrzona zaocznie.
Jakbym wiedział, że i tak zapłacę za apelację to domagałbym się odwołania od wyroku, zrezygnowałem z tego między innymi w celu uniknięcia dodatkowych kosztów.
Przypuszczam, że apelacja w formie jakiej przebiegła nie wygenerowała żadnego zaangażowania mojego pełnomocnika, a jego żądanie w języku nieprawniczym każda rozsądna osoba nazwałaby próbą wyłudzenia.
Dodam jeszcze, że po zapytaniu skąd takie żądanie odpowiedział że musiał sporządzać odpowiednie dokumenty i wyjaśnienia. Na argument - skoro sąd podtrzymał wyrok wyrok dlaczego powód nie pokryje jego kosztów? Odpowiedział - powód jest bezrobotny i sąd zadecydował o zwolnieniu go z tych kosztów - skoro sąd tak zadecydował dlaczego kosztów nie pokryje skarb państwa, tylko osoba która wygrała proces?

Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy mogę żądać akt sporządzonych w trakcie apelacji? Co może zrobić prawnik? Wysłać wezwanie do zapłaty, a następnie windykacja?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Zacznij od umowy zawartej z pełnomocnikiem, który Cię reprezentował, była w formie pisemnej ? Jeśli tak wrzuć jej skan zakrywając dane wrażliwe.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót