Wynagrodzenie dla twórcy

• Autor wątku Autor wątku tonfa_bot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tonfa_bot

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam, pewna osoba planuje sprzedawać mój utwór z fałszywymi danymi w umowie, w tym z kontem bankowym założonym na moje nazwisko, do którego ja nie mam żadnego dostępu.
Na jakie przepisy mogę się powołać w takiej sytuacji, gdy jako autor nie otrzymuję realnie ze sprzedaży mojego utworu adekwatnego wynagrodzenia, ale w umowie jest konto bankowe z moimi danymi, na które nabywca utworu dokonuje jakieś wpłaty?

Korzystając z mojej słabej kondycji psychicznej (leczenie u psychiatry) wymusza podpis na umowie o przekazanie praw majątkowych(sama ją sobie napisała), a następnie zamierza sprzedawać innym ludziom licencję na mój utwór, ale tak, żeby w razie roszczenia o wynagrodzenie dla mnie od tych ludzi oszukać sąd, że ja wynagrodzenie otrzymuję.

Zatem skoro wiesz, że to oszustwo to złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z Art. art. 190a ust. 2 Kodeksu karnego.

Jeśli uważasz, że następuje znaczna dysproporcja między Twoim wynagrodzeniem a zyskami nabywcy apm, żądaj sądowego podwyższenia wynagrodzenie zgodnie z Art. 44. PA.

Ostatnia edycja:
Powrót