N
natiku
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Dzień dobry, zastanawiam się, jak rozliczyć sprawę z urzędu. Jestem początkującym radcą prawnym, pracuję na umowie o pracę, nie prowadzę działalności gospodarczej. W sprawie prowadzonej z urzędu przyznano mi wynagrodzenie powiększone o VAT. Jak rozumiem, żeby to rozliczyć muszę zarejestrować się jako podatnik VAT, wystawić fakturę, zapłacić podatek, złożyć deklarację i potem ewentualnie się wyrejestrować.
Zastanawiam się, co z podatkiem dochodowym? Jakby przyznano mi wynagrodzenie bez VAT, to wiem, że sąd miałby uiścić zaliczkę i potem wystawić mi PIT. A co w sytuacji, kiedy przyznano mi VAT? W jaki sposób rozliczyć podatek dochodowy za tę fakturę, skoro w sumie nie prowadzę działalności gospodarczej...? Za wszelkie wskazówki byłabym wdzięczna...
Zastanawiam się, co z podatkiem dochodowym? Jakby przyznano mi wynagrodzenie bez VAT, to wiem, że sąd miałby uiścić zaliczkę i potem wystawić mi PIT. A co w sytuacji, kiedy przyznano mi VAT? W jaki sposób rozliczyć podatek dochodowy za tę fakturę, skoro w sumie nie prowadzę działalności gospodarczej...? Za wszelkie wskazówki byłabym wdzięczna...