Wynagrodzenie pracownicze wprowadzone do obiegu w firmie

• Autor wątku Autor wątku Miszqa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miszqa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem zatrudniony na umowę o pracę i moje wynagrodzeni chciałbym wykorzystać w działalności gospodarczej, którą chciałbym równolegle prowadzić. Czy muszę się z nich jakoś rozliczać, czy zakup z tych pieniędzy ,mogę odliczać od podatku w firmie i zasadniczo jak wygląda obrót takimi pieniędzmi w firmie.

Z góry dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Umowa o pracę to jedno i z tego rozliczasz sie z US na zasadach ogolnych jak do tej pory.
A dzialalnosc to drugie.
Jezeli prowadzisz dzialalnosc gospodarcza to wszystkie pianiadze z pracy mozesz przeznaczyc na dzialalnosc, ale nie musisz, tak naprawde to nie ma znaczenia skąd bierzesz pieniądze na dzialalnosc (czy pozyczasz od kolegi, czy zrywasz lokaty).

Mozesz "wkladać" do dzialalnosci ile chcesz i ile chcesz wyjmowac, oczywiscie powinienies regulowac ZUS i podatek w US.
Rozliczac sie mozesz różnie. Ale na początek przy dzialalnosci na niewielka skale czesto ludzie stosuja rozliczanie sie ryczaltem.
Czyli od przychodu placisz jakiś tam procentowy podatek odejmujac sie zdaje sie czesc ubezpieczenia.

Zupelnie inaczej jest np. w spolce zoo. W społce zoo trzeba juz prowadzić pelna ksiegowosc. I wlasciwie tylko pieniadze, ktore wlozysz na poczatku "sa w firmie". Podatek w typ wypadku placi sie od dochodu. Czyli od przychodu odliczasz koszty np. wynajmu, benzyny, zatrudnionych osob i to co zostanie na koniec opodatkowujesz.
Poza tym do zalozenia spolki zoo jest niezbedny dosyc spory kapital, no i przy nieznajomosci finansow dobra ksiegowa:)

Powrót